Grape og medicin en farlig cocktail

Ny advarsel: Skyl ikke medicin ned med grapejuice - det kan give bivirkninger

Ggrapefrugt blokerer det enzymsystem, der er ansvarligt for at nedbryde omkring en tredjedel af alle lægemidler. (Foto: Colourbox)
Ggrapefrugt blokerer det enzymsystem, der er ansvarligt for at nedbryde omkring en tredjedel af alle lægemidler. (Foto: Colourbox)

Hvis du tager medicin, kan det være en meget dårlig ide, at skylle pillerne ned med et glas grapejuice.

Den amerikanske lægemiddelkontrol FDA er netop kommet med en advarsel imod, at man blander grapejuice eller grapefrugt med en række lægemidler. Cocktailen kan nemlig øge risikoen for, at medicinen giver bivirkninger.

Læs også:

Kaffe sænker effekt af stofskiftepille

I Danmark kender Lægemiddelstyrelsen alt til problemet.

- Jeg kan godt forstå, hvis man tænker: er det virkeligt sandt? Men ja, den er god nok, det skal man faktisk være opmærksom på, siger farmaceut hos Lægemiddelstyrelsen, Mai Frederiksen.

Lad helt være
- Vi har lige nu 21 lægemiddelstoffer i vores database, som man ikke bør kombinere med grape eller grapejuice, fortæller Mai Frederiksen.

En gennemgang af Lægemiddelstyrelsens salgstal viser, at over 1,1 million danskere i 2010 var i behandling med et af de 21 lægemidler.

Fire af lægemidlerne har fået et rødt flag af Lægemiddelstyrelsen, fordi undersøgelser helt fraråder, at man blander midlerne med grape.

I de 17 andre tilfælde viser undersøgelser, at man skal være opmærksom, men at det for eksempel kræver et jævnligt forbrug af grape, for at man risikerer bivirkninger.

- Personligt ville jeg dog lade være med at blande nogen af de 21 lægemidler med grapejuice eller grapefrugt, for at være helt sikker på, at man ikke påvirker sin medicin i en negativ retning, understreger Mai Frederiksen.

Hæmmer nedbrydning
Ens for de 21 lægemiddelstoffer er, at undersøgelser har fastslået en skadelig effekt, når de blandes med grape.

Teoretisk er der ifølge Mai Frederiksen en række andre lægemiddelstoffer, der kan have samme effekt, når de blandes med grape.

- Kroppen har et enzymsystem, der er ansvarligt for at nedbryde omkring en tredjedel af alle lægemidler. Men grapefrugt blokerer enzymet, så det ikke kan nedbryde disse lægemidler. Dermed bliver risikoen for, at man får bivirkninger, forstærket, forklarer Mai Frederiksen.

Er du i tvivl om, hvorvidt grape kan have en negativ effekt på den medicin, du tager, kan du finde informationen på indlægssedlen.

Du kan også spørge på apoteket eller hos din læge eller du kan gå ind på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside www.medicinkombination.dk eller via styrelsens app - Medicintjek.