Han overtager efter skandalelæge

Mange patienter har klaget over Per Gunnar Opitz' behandlinger i Malmø. Nu fører han kniven i København

Den svenske plastikkirurg Per Gunnar Opitz har overtaget det fuldt ansvar for behandlingerne på Cosmopol Klinikken efter Kim Tjelum. Mange patienter har klaget over hans behandlinger i Malmø - nu fører han kniven i København. (PR-Foto)
Den svenske plastikkirurg Per Gunnar Opitz har overtaget det fuldt ansvar for behandlingerne på Cosmopol Klinikken efter Kim Tjelum. Mange patienter har klaget over hans behandlinger i Malmø - nu fører han kniven i København. (PR-Foto)

Selv om lægen Kim Tjelum ikke længere kan hverken undersøge eller operere på sin egen plastikkirurgiske klinik, Cosmopol Klinikken - tidligere Danica Klinikken - så kan patienter stadig lægge sig under kniven på adressen.

Den svenske plastikkirurg Per Gunnar Opitz er nemlig kommet til undsætning.

Det er ikke ligefrem en pletfri kirurgisk baggrund, han tropper op med.

LÆS OGSÅ:

Skandalelæge må operere i Sverige

Til daglig ejer, leder og opererer han på sin klinik i Malmø, hvor der gennem årene har været adskillige klager fra patienter, som ikke har været tilfredse med hans arbejde. Socialstyrelsen i Sverige oplyser til Ekstra Bladet, at der siden 1993 har været 21 klager mod ham.

Sidste år var der tre patienter, der klagede, året før var der ligeledes tre patienter, der anmeldte ham til Socialstyrelsen for fejlbehandling.

Ejede klinik i København
Den svenske plastiklæge har før haft klinik i København. I en tilsynsrapport herfra viser det sig, at der har været store problemer med Per Gunnar Opitz' plastikarbejde.

Da Sundhedsstyrelsen i 2010 kom på uanmeldt besøg på ' Opitz Plastikkirurgiske Klinik', viste det sig, at Opitz havde foretaget blandt andet brystoperationer, fedtsugninger og peeling med fenol - indgreb som lægen slet ikke måtte udføre, da han ikke var registreret hos Sundhedsstyrelsen.

Embedslægerne gennemgik otte journaler og fandt samtidig, at der i flere tilfælde ikke var noteret, hvor meget og hvilke lægemidler patienterne fik. Der var rod med andre journaler, som Embedslægerne ikke kunne få indsigt i, da de lå på Opitz' klinik i Malmø, og heller ikke varigheden af de operationer han udførte, var noteret eller beskrevet.

Det var alt sammen noget, som Sundhedsstyrelsen for to år siden bestemt ikke var tilfreds med.

En af de svenske patienter kan efter sin læbe-operation i 2008 for eksempel ikke længere smile og er tvunget til at drikke af sugerør.

LÆS MERE OM DE SVENSKE KLAGESAGER HER:

Efter Opitz-operation: Kan ikke smile

Retfærdigvis skal det dog nævnes, at Per Gunnar Optitz har en stor fan i Danmark. Linse Kesler er en af de glade kunder, men hun er dog bekymret for, at Opitz har valgt at operere for en mand som Kim Tjelum.

LÆS OGSÅ:

Opitz fiksede også Linses bryster

Alligevel kan plastiklægen nu ufortrødent fortsætte sine gerninger med at operere øjne, næser og bryster på sin klinik i Malmø. Og på de få måneder, hvor han samtidig har haft ansvaret for alle behandlingerne på Cosmopol Klinikken i København, har han også allerede fejlet.

Mangelfuldt
Da Sundhedsstyrelsen i tirsdags var på besøg, konstaterede de 'mangelfuld journalføring'.

- Konklusionen var, at der ved tilsynsbesøget primært blev fundet mangler vedrørende journalføring, sagde tilsynschef i Sundhedsstyrelsen Anne Mette Dons tidligere til Ekstra Bladet.

LÆS OGSÅ:

Journal-rod i skandaleombrust brystsnedkers nye klinik

Derfor kan Per Gunnar Opitz nu se frem til, at Sundhedsstyrelsen igen tropper op på Cosmopol Klinikken.

LÆS HER HVAD PER GUNNAR OPITZ SIGER OM AT ARBEJDE PÅ KIM TJELUMS KLINIK:

Ny læge på skandaleklinik overvejer at stoppe

Er du blevet opereret af Kim Tjelum eller hans medarbejder, Per Gunnar Opitz, så skriv til kup!

Fakta om Per Gunnar Opitz

I 1973 blev Per Gunnar Opitz læge ved universitetet i Göttingen i Tyskland. Og fra 1982-1988 var han første reservelæge ved Rigshospitalets plastikkirurgiske afdeling samtidig med, at han startede sin egen klinik for æstetisk plastikkirurgi i Malmø.

Ifølge Socialstyrelsen i Sverige har der siden 1993 været 21 anmeldelser på ham til styrelsen. Sidste år var der tre patientklager omkring fejlbehandling af kosmetiske indgreb.

Han er desuden kendt for at operere kønslæber. I 2004 fortalte han Ekstra Bladet, at han foretog sin første intimoperation i 1991, og at han dengang opererede 50 vaginaer årligt på sin klinik i Malmø.

(Kilde: opitz. se)

Danmarks nye bryst-skandale

- Kim Tjelum har frivilligt smidt lægekittel og autorisation.

- Derfor er han ikke længere Sundhedsstyrelsens, men politiets ansvar.

- Derfor er kritiske tilsynsrapporter fra Danica Klinikken ikke offentligt tilgængelige på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

- Ekstra Bladet har dog fået aktindsigt i de tre rapporter. De afslører et syndigt rod i både registreringer af læger, sløset og mangelfuld journalføring og stribevis af utilsigtede hændelser, som langtfra i alle journaler var ' relevant beskrevet'.

- Ved første besøg 29. april 2011 konkluderede Embedslægerne blandt andet, at der var væsentlige problemer med patientsikkerheden, og at der ikke måtte udføres kosmetiske indgreb før næste besøg to uger senere. Det var Kim Tjelum indforstået med.

- Ved andet besøg 13. maj gav Embedslægerne ham endnu en chance, selv om der stadig var problemer. Tjelum kunne genoptage operationerne 16. maj 2011. Han kunne dog ikke vente så længe, for allerede 14. maj opererede han Suzie Jensen.

- Først 8. juni gav Embedslægerne Tjelum kniven. Han fik forbud mod at operere og skulle afregistreres på klinikken. Før Sundhedsstyrelsen nåede at flå kitlen af ham, smed han den dog selv.

- Mindst 52 klagesager over Kim Tjelum skal behandles i Patientombuddet.

ekstrabladet.dk har dog fået aktindsigt i de kritiske rapporter og har intet imod at bringe dem frem i lyset til skræk og advarsel for danskere, der overvejer at få fikset bryster med videre af Kim Tjelum.

LÆS EMBEDSLÆGERNES TRE RAPPORTER FRA DANICA KLINIKEN, SOM SUNDHEDSSTYRELSEN IKKE MÅ OFFENTLIGGØRE, HER:

Tilsynsrapport for 29. APRIL 2011

Tilsynsraport for første genbesøg 13. MAJ 2011

Tilsynsrapport for andet genbesøg 8. JUNI 2011

Tjelum-sagen kort

'21 Søndag' og TV Avisen har afsløret Kim Tjelum i at undersøge kvinder, der ville have lavet brystoperationer, selv om han ingen autorisation havde.

Allerede i april 2011 fattede Sundhedsstyrelsen mistanke til Danica Klinikken. Ved et kontrolbesøg fandt styrelsen en lang række fejl og mangler.

I maj og juni fik klinikken igen besøg af Sundhedsstyrelsen. Den endelige tilsynsrapport afslører blandt andet., at der var væsentlige problemer med journalføringen, at flere såkaldt utilsigtede hændelser ikke fremgik af patientjournalerne, og at en anden speciallæge arbejdede på klinikken uden registrering.

Sundhedsstyrelsen gav 8. juni Kim Tjelum besked på, at han ikke længere måtte operere på klinikken.

Ifølge rapporten var han indforstået med det.

Alligevel fortæller tidligere patienter til DR og Ekstra Bladet, at Tjelum har haft fingrene langt nede i klinikarbejdet, efter at han mistede autorisationen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen frasagde Tjelum sig autorisationen 11. september.

Læge og plastikkirurg Kim Tjelum - og ejer af Danica Klinikken - smed frivilligt lægekittel og autorisation den 14. september sidste år. Trods manglende autorisation har han stadig undersøgt kvinder, der ville have lavet brystoperationer.