Annonce:
Annonce:

Antibiotika til dyr truer mennesker

Nyt bevis for, at brug af antibiotika i stalde øger risikoen for resistens mod antibiotika også hos mennesker

Annonce:
Følg Sundhed

Forskerne er bekymrede over en ny stor undersøgelse, der viser, at den resistente stafylokokbakterie, kaldet svine-MRSA, der i stigende grad forårsager infektioner i mennesker, ser ud til oprindeligt at stamme fra mennesker.

Forskere fra DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut fundet ud af det i samarbejde med amerikanske kolleger ved at sammenligne den komplette arvemasse fra stafylokokbakterier fundet i svin og mennesker.

Resultaterne viser, at MRSA-CC398 i begyndelsen har været følsom overfor antibiotika, men har udviklet resistens efter den har skiftet vært fra mennesker til svin.

MRSA-bakterier er resistente over for antibiotika, der er meget vigtige i behandlingen af livstruende infektioner hos mennesker.

Sammenlignet med udlandet har Danmark fortsat ret få infektioner forårsaget af MRSA-bakterier. Men antallet af mennesker smittet med MRSA er firedoblet fra 40 i 2009 til 163 i 2011.

Annonce:

Langt de fleste personer med svine-MRSA har haft kontakt til svin. Men i 2010 blev 15 tilfælde af bakterien fundet hos personer, som ikke havde haft kontakt til svin.

Den nye undersøgelse underbygger, at den nyligt opståede resistente bakterie kan tilpasse sig mennesker igen og derved lettere kunne sprede sig mellem mennesker.

- De nye resultater understreger, at brugen af antibiotika i dyrestaldene efterfølgende kan give problemer ved behandling af mennesker, fordi bakterier, der udsættes for antibiotika i landbruget, udvikler resistens over tid, siger forskningsleder Frank Møller Aarestrup fra DTU Fødevareinstituttet.

Han kalder resultaterne bekymrende.

- Øget smitte fra menneske til menneske kan få alvorlig betydning for vores muligheder for at begrænse smitterisikoen fremover, siger overlæge Robert Skov fra Statens Serum Institut.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Med jobcentrene har politikerne skabt en mur mod den sunde fornuft
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: