Fibre skal hjælpe blødende tarme

I fremtiden kan fibre måske mindske generne ved sygdommen blødende tyktarmsbetændelse, viser ny forskning

Kartoffelmel er en af de ting, der virker stimulerede på mælkesyrebakterier, der kan hjælpe den syge tyktarm. (Foto: Colourbox)
Kartoffelmel er en af de ting, der virker stimulerede på mælkesyrebakterier, der kan hjælpe den syge tyktarm. (Foto: Colourbox)

Der er måske lys forude for mennesker med sygdommen blødende tyktarmsbetændelse.

Udvalgte fibertyper fra sukkerroer og kartofler menes at kunne hæmme betændelsestilstanden og mildne sygdommens forløb. Det viser resultater fra et ph.d.-projekt fra DTU Fødevareinstituttet, udført af Louise Kristine Vigsnæs.

Inden for fem år håber man at kunne foretage de første forsøg med de specielle gavnlige fibre på mennesker. Fibrene kan få tarmens mælkesyrebakterier til at gro, og teorien er, at man derved kan mindske længde og voldsomhed af sygdomsudbruddet.

Kostændringer kan måske hjælpe
Måske kan man i fremtiden også holde sygdommen inaktiv i længere tid gennem bestemte kostændringer.

Mælkesyrebakterierne er vigtige for, at vi kan opretholde en sund tarm og dermed et velfungerende immunforsvar.

- Det viser sig, at patienter med blødende tyktarmsbetændelse har en anderledes bakteriesammensætning i tarmen, end raske har. Patienterne havde langt færre af de gavnlige mælkesyrebakterier, siger Louise Kristine Vigsnæs.

Lidelsen blødende tyktarmsbetændelse, der også kaldes colitis ulcerosa, rammer hvert år cirka 500 mennesker i Danmark.

Svært at producere nok fibre
Ph.d.-projektet har foreløbig vist, at specialproducerede, ufordøjelige fibre fra restprodukter fra fremstillingen af sukker og kartoffelmel kan stimulere netop de nyttige mælkesyrebakteriers vækst betydeligt. Nu skal der forskes yderligere.

- I et nyt projekt håber vi, at det fiberrige kosttilskud kommer i produktion. Bare det at få produceret nok rene fiberprodukter til test, først og fremmest til animalske undersøgelser, er på nuværende tidspunkt en udfordring, siger Louise Kristine Vigsnæs.