Få liv reddet af massevaccinering

Massevaccinering mod H1N1 reddede stort set ingen liv, viser nye tal. Kun få danskere blev vaccineret

Vaccinationen mod svineinfluenza, der senere kom til at hedde H1N1, gjorde ingen stor forskel i forhold til at redde menneskeliv. (Foto: Peter Hove Olsen)
Vaccinationen mod svineinfluenza, der senere kom til at hedde H1N1, gjorde ingen stor forskel i forhold til at redde menneskeliv. (Foto: Peter Hove Olsen)

Danmark vaccinerede kun seks procent af befolkningen mod svineinfluenzaen H1N1, men havde ikke højere dødelighed end lande, der massevaccinerede mod virussen.

Sverige vaccinerede 60 procent af befolkningen mod svineinfluenzaen H1N1, Tyskland otte procent, Danmark bare seks procent og Polen slet ingen, skriver ing.dk.

Men dødeligheden i landene stod slet ikke i forhold til de kræfter, som sundhedsmyndighederne satte ind mod det 21. århundreds første pandemi.

Det viser nye tal fra ECDC, European Centre for Diseaseprevention and Control, og Statens Serum Institut bekræfter tendensen.

Derfor er Sundhedsstyrelsen nu i fuld gang med at skærpe den nuværende danske kurs, fortæller overlæge, dr.med. Kåre Mølbak, der er afdelingschef på epidemiologisk afdeling i Statens Serum Institut, SSI:

- Hensigten er at gøre indsatsen meget mere risikovurderingsbaseret, så man ikke går på automatpilot ved pandemier, men nøgternt vurderer vigtigheden og alvoren af virussen.

Da influenza A af virustypen H1N1 brød ud i 2009, brugte også Danmark mange kræfter på at kontakte de syge og sørge for, at de fik Tamiflu eller på anden måde beskyttede sig.

- Men det var nok at skyde gråspurve med kanoner. Frem for at forsøge at inddæmme pandemien fra starten, kan man lade den rulle, idet man samtidig beskytter dem, der i forvejen er svage, siger Kåre Mølbak til ing.dk

Indsatsen mod svineinfluenzaen var størst i fire af de nordiske lande, hvor Sverige vaccinerede 60 procent, Norge 45 og Finland og Island 46 procent.