Læger tvinges til at sladre om kolleger

Skandalerne om plastikkirurger, der skamferer deres patienter skal nu stoppes - og lægerne skal stikke hinanden

Skamferede bryster og skæve læber og kindben skal være slut. Nye regler skal tvinge kirurger til at anmelde deres kolleger, hvis de ikke gør deres arbejde godt nok. (Privatfoto)
Skamferede bryster og skæve læber og kindben skal være slut. Nye regler skal tvinge kirurger til at anmelde deres kolleger, hvis de ikke gør deres arbejde godt nok. (Privatfoto)

Når plastikkirurger skamferer kvinders bryster eller gør mænd impotente ved dårlig udførte penisforlængelser, skal det anmeldes. Det mener man hos Dansk Selskab for Kosmetisk Plastikkirurgi, som er kede af, at pressen i mange tilfælde må oplyse Sundhedsstyrelsen om kritisable forhold og ansvarsløse kirurger, når lægekollegaer faktisk selv er opmærksomme på problemet.

- Vi indfører skærpede etiske retningslinjer for vores medlemmer, så de har informationspligt, hvis de ved, at kollegaer handler forkert, siger formanden for Dansk Selskab for Kosmetisk Plastikkirurgi, Per Bjerregaard til Ekstra Bladet.

Patienter afslører kvaksalveri på brystlægens hjemmeside

Den kommende informationspligt betyder, at kirurgerne ikke længere kan dække sig ind under de 'kollegiale vedtægter', men er tvunget til at anmelde de brodne kar.

Dansk Selskab for Kosmetisk Plastikkirurgi har netop lagt sidste hånd på de nye etiske retningslinjer, som er en direkte konsekvens af de mange uheldige sager, der har være i pressen og ikke mindst på Ekstra Bladets forsider.

- I årevis har der været uheldige sager oppe i medierne. Og det her kommer som en erkendelse af, at vores speciale har en særlig pressetække i forhold til andre specialer. Men det betyder ikke, at der ikke også er problemer i de andre specialer, siger Per Bjerregaard til avisen.

Skandalekirurgen: Jeg er udsat for en frygtelig hetz

Sundhedsstyrelsen hilser forslaget velkommen.

- Jeg synes, det er meget fornuftigt, at de gør det. Det er et godt sted at begynde, og det er rigtigt godt at skabe fokus på problemstillingen, siger styrelsens souschef for Tilsyn og Patientsikkerhed Anna Murphy til Ekstra Bladet.

Hun oplyser, at Sundhedsstyrelsen overvejer at rette henvendelse til Lægeforeningen om problematikken.

Læs meget mere om sagen i Ekstra Bladet i dag