Annonce:
Annonce:

Hver tredje ramt af sex-kræft er en mand

Den virus, der er mest kendt for at forårsage livmoderhalskræft, rammer også mange mænd

Sex kan give kræft, men også meget dybe kys er under mistanke for at sprede HPV-virus, der kan forårsage hoved-hals-kræft. (Foto: FlickrCC/DavidMartynHunt)
Sex kan give kræft, men også meget dybe kys er under mistanke for at sprede HPV-virus, der kan forårsage hoved-hals-kræft. (Foto: FlickrCC/DavidMartynHunt)
Annonce:
Følg Sundhed

Langt over halvdelen af tilfældene med kræft i livmoderhalsen skyldes HPV-virus. Derfor bliver alle unge kvinder rutinemæssigt tilbudt en HPV-vaccine.

Læs også:

Blowjobs giver mere mundkræft

At unge mænd også bør vaccinen, har været diskuteret frem og tilbage, og herhjemme har myndighederne endnu ikke afgjort, om det forebyggende stik også skal tilbydes mænd.

Læs også:

USA åbner for HPV-vaccine til drenge

855 danskere får hvert år kræft, som med stor sandsynlighed skyldes HPV. 46 procent af patienterne er kvinder, der får kræft i livmoderhalsen. Men hele 31 procent af de kræfttilfælde, der skyldes HPV, rammer en mand.

Læs også:

Skamlæbekræft i stigning blandt unge

Hoved-hals-kræft udgør 33 procent af alle HPV-relaterede kræfttilfælde, mens 21 procent får enten anal-, penis- eller vagina-kræft, skriver netdoktor.dk i en pressemeddelse.

Læs også:

For dyrt at vaccinere drenge mod kræft

Annonce:

Gennem de seneste 30 år er antallet af patienter, der har fået konstateret hoved-hals-kræft, hvor HPV har været årsag, femdoblet. Langt de fleste har vist sig at være mænd.

Test din egen viden om HPV eller tilmeld dig et e-læringsforløb og svar på et spørgeskema. De første resultater offentliggøres af netdoktor.dk i foråret 2012.

Test din viden om HPV her

Om HPV (human papillomavirus)

HPV overføres seksuelt og er en meget almindelig infektion hos både mænd og kvinder. En HPV-infektion giver ingen symptomer, og oftest forsvinder den af sig selv, men hos en lille gruppe bliver infektionen kronisk.

Der findes mere end 100 forskellige typer HPV, som hver især har et nummer. De mest almindelige er HPV 16 og 18, som tilsammen er skyld i 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft i Danmark. HPV 16 og 18 er også de typer, som er årsag til analkræft, og som hyppigst findes i hoved-halskræft.

Andre HPV-typer kan føre til kønsvorter/kondylomer.

HPV smitter ved forskellige former for seksuel aktivitet: Samleje, oralsex, analsex og formentlig selv ved dybe kys.

HPV giver som regel ingen symptomer, så man kan ikke mærke, om man er smittet.

Kilde: netdoktor.dk og Kræftens Bekæmpelse

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: