Kan yoga slå ihjel?

Amerikansk forfatter hævder, at de kan være skadeligt - og endog dødeligt - at dyrke yoga

Yoga betyder 'enhed' eller 'forening' mellem krop og sind og mellem individ og univers. Yoga skaber balance i krop og sind, og det udvikler både styrke og fleksibilitet. (Foto: Colourbox)
Yoga betyder 'enhed' eller 'forening' mellem krop og sind og mellem individ og univers. Yoga skaber balance i krop og sind, og det udvikler både styrke og fleksibilitet. (Foto: Colourbox)

Den amerikanske videnskabsskribent for New York Times, William Broad, mener, at forkert instrueret yoga i værste fald kan ende med dødelig udgang, skriver Daily Mail.

Han er også ophavsmand til bogen 'The Science of Yoga: The Risks And Rewards', og det er særligt øvelser, hvor der er risiko for overstrækning og -belastning af nakke og hoved, der kan give alvorlige skader.


(Foto: Flickr CC/yogamama.co.uk)

'Ploven', som ses herover, kan eksempelvis give et dumt vrid i nakken, mener William Broad. Sådan en stilling kan i yderste konsekvens standse blodgennemstrømningen, og for udsatte personer kan det ende i et slagtilfælde, hvis en blodprop ender med at sidde fast i hjernen.

Ingen danske slagtilfælde
Heldigvis kender formanden for Dansk Yoga ikke til den slags skader herhjemme.

- Det har jeg aldrig været ude for. Tværtimod. Jeg oplever personer, der havde det skidt, da de kom, og bedre, da de gik, siger formanden for Dansk Yoga, Majbritt Thomsen, til ekstrabladet.dk.

- Men alt kan overdrives. Det skal være en dårlig lærer, der sætter eleverne til at lave øvelser, de ikke er i stand til. Det kræver indføling fra lærerens side, for det er langt fra alle elever – uanset forøvelser og opbygning - der kan ende i stillinger som ploven, siger Majbritt Thomsen, der blev uddannet yogalærer i 1993.

Find en uddannet lærer
I 1970 blev Dansk Yoga stiftet, og foreningen oplever, at interessen for yoga er vokset gennem de seneste år. Efterspørgslen fortsætter med at stige, og der er mangel på yoga-lærer.

- Alle kan kalde sig yoga-lærer, for det er ikke en beskyttet titel. Som elev ville jeg sikre mig, at jeg gik på et hold, hvor instruktøren har taget den to-årige uddannelse, siger Majbritt Thomsen.