Medicinalfirmaer modarbejder fri forskning

Novo Nordisk og andre firmaer forhindrer uafhængige undersøgelser af deres produkter

Medicinalfirmaerne forhindrer uafhængige forskere i at undersøge, om virksomhedernes produkter virker eller har bivirkninger. Dermed er forskningsprojekter, som kunne give ny viden om produkterne og deres bivirkninger, aldrig blevet lavet.

Det skriver Information lørdag. Medicinalvirksomhederne nægter i flere tilfælde at udlevere placebo til forsøg, og dermed kan uafhængige forskere ikke undersøge præparatet.

Placebokontrol er altafgørende for forskningens kvalitet, og da det er kompliceret og dyrt selv at fremstille placebo, er forskerne afhængige af virksomhedernes velvilje.

Information har talt med fire forskere, som har haft store problemer med at få udleveret placebo. Og professor Peter Gøtzsche, der er leder af Nordic Cochrane Centre på Rigshospitalet, er ikke i tvivl om, hvorfor.

- De ønsker at styre den forskning, der laves på deres lægemidler. For når de gør det, så ved de, at resultaterne bliver mere positive, end når uafhængige forskere undersøger det samme, siger han.

Ifølge Gøtsche er lægemiddelselskaberne nervøse for at udlevere placeboen, fordi de risikerer, at der kommer noget frem i de uafhængige undersøgelser, som viser noget helt andet end det, deres egne forsøg viser.

Et konkret eksempel er diabetesmidlet Victoza fra Novo Nordisk, som selskabet også forsøger at udvikle til behandling af andre sygdomme.

En forskergruppe forsøgte uden succes af få adgang til placebo, så den kunne undersøge om Victoza har en gavnlig virkning på psoriasis og overvægt. Men det lod sig ikke gøre, fordi Novo selv er i gang med at få midlet godkendt til behandling af overvægt.

Novo forklarer afslaget med, at det ikke er interesseret i, at andre samtidig tester midlet.

- Så har vi ikke styr på, hvordan den samlede analyse af tingene på tværs bliver foretaget, forklarer Peter Kristensen, udviklingsdirektør i medicinalgiganten, til Information.