Kyssende piger er nemme og billige - drengene seje

Stive kønsroller: Piger i lyserødt er prinsesser - drenge i pink er bøsser: Der er ikke rykket meget ved kønsrollerne blandt børn og unge

En knægt, der scorer til højre og venstre, er et rigtigt mandfolk. Gør en pige det samme, er hun bare nem og billig, mener mange. (Foto: Colourbox)
En knægt, der scorer til højre og venstre, er et rigtigt mandfolk. Gør en pige det samme, er hun bare nem og billig, mener mange. (Foto: Colourbox)

De traditionelle kønsroller for drenge og piger stortrives fortsat i grundskolen, viser en ny rundspørge fra Sex & Samfund.

Næsten hver anden af dem (47,8 procent) har oplevet meget fastlåste opfattelser blandt deres elever af, hvad drenge og piger kan og bør.

Mere end 600 lærere fra grundskolen har deltaget i rundspørgen.

Storkyssende piger er billige
Piger, som har kysset mange, bliver opfattet som 'billige', mens drenge, der gør det samme, er 'seje og overlegne', lyder en af de hyppigste kommentarer i undersøgelsen.

På samme måde er der snævre rammer for, hvordan piger og drenge kan se ud og opføre sig.

Piger skal have langt hår og gå i kjoler, mens drenge, der går i lyserødt tøj, går for tæt på andre drenge, viser følelser eller har feminine træk, opfattes negativt som bøsser.

Respekt skal øges i skolen
Sex & Samfund er ikke overraskede over resultaterne af undersøgelsen, som stemmer meget godt overens med de erfaringer, som organisationen har fra de unges spørgsmål på Sexlinien og fra mødet med børn og unge i seksualundervisningen.

- Billedet af de billige piger og seje drenge kan vi sagtens genkende fra undervisningen i grundskolen og på ungdomsuddannelserne, siger projektmedarbejder Line Anne Roien fra Sex & Samfunds nationale afdeling.

- Det er meget vigtigt at tale om køn og kønsroller allerede i de små klasser. Erfaringer viser, at det at tale om emnerne øger elevernes anerkendelse og respekt for hinandens forskelligheder. På den måde handler det om at forebygge diskrimination og mobning, siger hun.

Homofobi på ungdomsuddannelser
Også på ungdomsuddannelserne gælder det om at sætte kønsroller og seksualitet på skemaet.

- Vi ved, at de snævre rammer for at udtrykke sit køn blandt andet giver sig udtryk i homofobi, som er et problem på mange ungdomsuddannelser, siger projektmedarbejder Morten Emmerik Wøldike fra Sex & Samfund.