Implantater forsynes måske med mikrochips

EU-talsmænd siger, at der ikke er tilstrækkeligt med beviser mod implantater fra PIP.

EU-Kommissionen overvejer et forslag om, at brystimplantater fremover forsynes med mikrochips som led i øget sikkerhed efter skandalen omkring det franske firma Poly Implant Prothese (PIP), siger embedsmænd i Bruxelles.

Samtidig fastslår EU-talsmænd, at der ikke er tilstrækkeligt med beviser for, at kvinder, som har fået implantater fra PIP, er i større fare for at få problemer med med deres sundhed end kvinder, der har modtaget andre implantater.

- Men den bekymring, som blev vakt af PIP-sagen, har vist, at disse produkter bør være lettere at spore, siger Frederic Vincent, som er talsmand for EU-kommissæren for sundhed, John Dalli.

Danmark har været hurtige
Han henviser til, at Danmark har været hurtig til at identificere de patienter, som har fået PIP-implantater, på grund af et nationalt register, som andre lande ikke har.

- En mulighed, som EU-Kommissionen er ved at undersøge, er indførelsen af en mikrochip, siger Vincent.

Et lignende system eksisterer i USA.

De danske myndigheder har ikke anbefalet, at de berørte kvinder får implantaterne fjernet. Men de omkring 30 berørte kvinder har muligheden for at få det gjort alligevel.

PIP-implantaterne blev forbudt i 2010. Langt størstedelen af kvinderne med de farlige silikonebryster har fået dem indopereret på Privatklinikken i København, som nu er lukket.

Danmarks nye bryst-skandale

- Kim Tjelum har frivilligt smidt lægekittel og autorisation.

- Derfor er han ikke længere Sundhedsstyrelsens, men politiets ansvar.

- Derfor er kritiske tilsynsrapporter fra Danica Klinikken ikke offentligt tilgængelige på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

- Ekstra Bladet har dog fået aktindsigt i de tre rapporter. De afslører et syndigt rod i både registreringer af læger, sløset og mangelfuld journalføring og stribevis af utilsigtede hændelser, som langtfra i alle journaler var ' relevant beskrevet'.

- Ved første besøg 29. april 2011 konkluderede Embedslægerne blandt andet, at der var væsentlige problemer med patientsikkerheden, og at der ikke måtte udføres kosmetiske indgreb før næste besøg to uger senere. Det var Kim Tjelum indforstået med.

- Ved andet besøg 13. maj gav Embedslægerne ham endnu en chance, selv om der stadig var problemer. Tjelum kunne genoptage operationerne 16. maj 2011. Han kunne dog ikke vente så længe, for allerede 14. maj opererede han Suzie Jensen.

- Først 8. juni gav Embedslægerne Tjelum kniven. Han fik forbud mod at operere og skulle afregistreres på klinikken. Før Sundhedsstyrelsen nåede at flå kitlen af ham, smed han den dog selv.

- Mindst 52 klagesager over Kim Tjelum skal behandles i Patientombuddet.

ekstrabladet.dk har dog fået aktindsigt i de kritiske rapporter og har intet imod at bringe dem frem i lyset til skræk og advarsel for danskere, der overvejer at få fikset bryster med videre af Kim Tjelum.

LÆS EMBEDSLÆGERNES TRE RAPPORTER FRA DANICA KLINIKEN, SOM SUNDHEDSSTYRELSEN IKKE MÅ OFFENTLIGGØRE, HER:

Tilsynsrapport for 29. APRIL 2011

Tilsynsraport for første genbesøg 13. MAJ 2011

Tilsynsrapport for andet genbesøg 8. JUNI 2011