Patienter afslører kvaksalveri på brystlægens hjemmeside

Kim Tjelum må ikke bruge kniven på Cosmopol Klinikken - alligevel roser patienter ham for sit arbejde på klinikhjemmesiden

Patienter roser på Cosmopol Klinikkens hjemmeside Kim Tjelum for hans behandlinger på klinikken. Tjelum, der ikke længere er læge, har dog aldrig måttet operere på klinikken. (Screendump Cosmopol Klinikken)
Patienter roser på Cosmopol Klinikkens hjemmeside Kim Tjelum for hans behandlinger på klinikken. Tjelum, der ikke længere er læge, har dog aldrig måttet operere på klinikken. (Screendump Cosmopol Klinikken)

Kim Tjelums klinik, Danica Klinikken, har skiftet navn til Cosmopol Klinikken. Her har Kim Tjelum aldrig måttet operere.

Han smed frivilligt kittel, lægetitel og autorisation 14. september efter at sundhedsmyndighederne i månedsvis havde været efter ham for yderst kritisable forhold på Danica Klinikken. Her har han angiveligt vansiret en lang række kvinder og haft et syndigt rod i journalføringen.

LÆS OGSÅ:

52 klager over skandalelæge og Plastikkirurg glemte klips i mit bryst

Alligevel kan man på hans nye kliniks hjemmeside under bjælken ’Patienterne siger’ finde kommentarer fra kvinder, der roser den nu forhenværende plastikkirurgs behandling på Cosmopol Klinikken:

Susanne på 49 år skriver:

’Det kan virke meget uoverskueligt, når man skal finde en dygtig plastikkirurg, man føler sig tryg ved. Jeg var derfor heldig at blive behandlet af Kim Bjørnholt Tjelum på Cosmopol Klinikken. Under hele forløbet, følte jeg mig meget tryg. Han gjorde meget ud af at forklare alt omkring behandlingen, og der var god tid til spørgsmål. Jeg fik en utrolig professionel behandling og er i dag meget tilfreds med resultatet. Jeg vil derfor uden tøven kunne anbefale Kim Bjørnholt Tjelum og Cosmopol Klinikken.’

Tjelum er omsorgsfuld
32-årige Anne-Lene beskriver, hvordan hun rejste fra hjemlandet Norge til Danmark for at få udført en ’fedtsugning og maveskindsplastik af Kim Bjørnholt Tjelum fra Cosmopol Klinikken’.

’Jeg blev modtaget af en meget omsorgsfuld og medmenneskelig person og selv om jeg var meget spændt, forsvandt nerverne hurtigt. Både behandlingen og opfølgningen heraf oplevede jeg som meget professionel og unik. Jeg skal snart opereres igen, og jeg er ikke i tvivl om hvem der skal udføre den operation. Tryghed er meget vigtig for mig.’

Sundhedsstyrelsen: Det er kvaksalveri
Taler reklame-teksten sandt, har Kim Tjelum brudt loven og gjort sig skyldig i kvaksalveri. Han er nemlig ikke længere speciallæge i plastikkirurgi og må ikke operere.

- Det er kvaksalveri at udgive sig for at være læge eller arbejde som læge, hvis man ikke er det. Kvaksalveri er en overtrædelse, der er belagt med straf, som politiet skal kigge på, siger Anne Mette Dons, tilsynschef i Sundhedsstyrelsen, til ekstrabladet.dk.

Meld ham til politiet, hvis han har opereret uden autorisation
Hvis der er kvinder, der er blevet opereret af Kim Tjelum efter 14. september, anbefaler Sundhedsstyrelsen dem straks at melde den forhenværende læge til politiet.

Patienter, der er kommet til skade efter kosmetiske operationer, kan søge erstatning hos Patientforsikringen og klage over behandlingen til Patientombuddet.

Ekstra Bladet fik i går fat i Kim Tjelum i nærheden af hans bopæl. Læs konfrontationen med skandalekirurgen i Ekstra Bladet i dag eller køb eBladet her.

Skriv til kup!, hvis du ved noget om Kim Tjelum, har haft problemer med ham, Danica Klinikken, Cosmopol Klinikken eller andre plastikkirurger og klinikker.

Danmarks nye bryst-skandale

- Kim Tjelum har frivilligt smidt lægekittel og autorisation.

- Derfor er han ikke længere Sundhedsstyrelsens, men politiets ansvar.

- Derfor er kritiske tilsynsrapporter fra Danica Klinikken ikke offentligt tilgængelige på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

- Ekstra Bladet har dog fået aktindsigt i de tre rapporter. De afslører et syndigt rod i både registreringer af læger, sløset og mangelfuld journalføring og stribevis af utilsigtede hændelser, som langtfra i alle journaler var ' relevant beskrevet'.

- Ved første besøg 29. april 2011 konkluderede Embedslægerne blandt andet, at der var væsentlige problemer med patientsikkerheden, og at der ikke måtte udføres kosmetiske indgreb før næste besøg to uger senere. Det var Kim Tjelum indforstået med.

- Ved andet besøg 13. maj gav Embedslægerne ham endnu en chance, selv om der stadig var problemer. Tjelum kunne genoptage operationerne 16. maj 2011. Han kunne dog ikke vente så længe, for allerede 14. maj opererede han Suzie Jensen.

- Først 8. juni gav Embedslægerne Tjelum kniven. Han fik forbud mod at operere og skulle afregistreres på klinikken. Før Sundhedsstyrelsen nåede at flå kitlen af ham, smed han den dog selv.

- Mindst 52 klagesager over Kim Tjelum skal behandles i Patientombuddet.

ekstrabladet.dk har dog fået aktindsigt i de kritiske rapporter og har intet imod at bringe dem frem i lyset til skræk og advarsel for danskere, der overvejer at få fikset bryster med videre af Kim Tjelum.

LÆS EMBEDSLÆGERNES TRE RAPPORTER FRA DANICA KLINIKEN, SOM SUNDHEDSSTYRELSEN IKKE MÅ OFFENTLIGGØRE, HER:

Tilsynsrapport for 29. APRIL 2011

Tilsynsraport for første genbesøg 13. MAJ 2011

Tilsynsrapport for andet genbesøg 8. JUNI 2011

Tjelum-sagen kort

'21 Søndag' og TV Avisen har afsløret Kim Tjelum i at undersøge kvinder, der ville have lavet brystoperationer, selv om han ingen autorisation havde.

Allerede i april 2011 fattede Sundhedsstyrelsen mistanke til Danica Klinikken. Ved et kontrolbesøg fandt styrelsen en lang række fejl og mangler.

I maj og juni fik klinikken igen besøg af Sundhedsstyrelsen. Den endelige tilsynsrapport afslører blandt andet., at der var væsentlige problemer med journalføringen, at flere såkaldt utilsigtede hændelser ikke fremgik af patientjournalerne, og at en anden speciallæge arbejdede på klinikken uden registrering.

Sundhedsstyrelsen gav 8. juni Kim Tjelum besked på, at han ikke længere måtte operere på klinikken.

Ifølge rapporten var han indforstået med det.

Alligevel fortæller tidligere patienter til DR og Ekstra Bladet, at Tjelum har haft fingrene langt nede i klinikarbejdet, efter at han mistede autorisationen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen frasagde Tjelum sig autorisationen 11. september.

Læge og plastikkirurg Kim Tjelum - og ejer af Danica Klinikken - smed frivilligt lægekittel og autorisation den 14. september sidste år. Trods manglende autorisation har han stadig undersøgt kvinder, der ville have lavet brystoperationer.