Styrelse: Frankrig kræver tavshed om bryster

Lægemiddelstyrelse kontakter franske myndigheder om offentliggørelse af indholdet af farlige brystimplantater

Danske kvinder, der bærer rundt på potentielt sundhedsskadelige PIP-implantater må ikke få at vide, hvilken gift implantaterne indeholder. (Foto: Colourbox)
Danske kvinder, der bærer rundt på potentielt sundhedsskadelige PIP-implantater må ikke få at vide, hvilken gift implantaterne indeholder. (Foto: Colourbox)

Det franske politi har pålagt Lægemiddelstyrelsen tavshed om indholdet af silikonen i farlige PIP-brystimplantater, indtil efterforskningen er afsluttet.

Derfor må de omkring 30 danske kvinder med brystimplantaterne vente med at få at vide, hvad det er for stoffer, de har fået indopereret i kroppen.

LÆS OGSÅ:

Patienter må ikke vide, hvad de har i brysterne

Sådan lyder forklaringen fra Lægemiddelstyrelsen på, hvorfor man foreløbig har afvist at offentliggøre indholdet af implantaterne.

- Det er af hensyn til den retssag, som franskmændene forbereder. Det skal holdes hemmeligt, indtil producenten af de her implantater er tiltalt, siger kommunikationschef Christian Howard-Jessen fra Lægemiddelstyrelsen.

Franskmændene bestemmer
Flere læger og eksperter kritiserer i 24timer og MetroXpress, at oplysningerne bliver tilbageholdt. Lægemiddelstyrelsen forstår godt kritikken, og Christian Howard-Jessen understreger, at man har presset på for at kunne offentliggøre indholdet.

- Vi har bedt om at offentliggøre det, men det har franskmændene afvist, og det er dem, der sidder med sagen, og vi har fået de her oplysninger i fortrolighed, siger han.

Onsdag har Lægemiddelstyrelsen atter anmodet de franske myndigheder om at få lov til at offentliggøre oplysningerne om PIP-implantaterne.

LÆS OGSÅ:

12 brystopererede kvinder kræver erstatning

Dårlig forklaring
Ifølge Lægemiddelstyrelsen arbejder det franske politi på at have sagen klar hurtigt, og Christian Howard-Jessen håber, at oplysningerne snart kan offentliggøres.

- Vi håber, der sker noget meget snart, fordi vi er bekymrede for de patienter, der er berørt af det her, siger han.

Socialdemokraternes sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen undrer sig over forløbet, fordi Lægemiddelstyrelsen i tirsdagens aviser afviser at offentliggøre oplysningerne 'af hensyn til fremmede magter'.

- De burde have skrevet den anden forklaring fra starten. Men jeg går ud fra, at læger og patienter får de her oplysninger så hurtigt som muligt, siger hun.

Det franske PIP-implantat er under mistanke for at lække silikone hyppigere end andre typer og blev forbudt i 2010.

Sådan gør du, hvis du måske bærer på PIP-implantater:

Flere kvinder har henvendt sig til ekstrabladet.dk, fordi de er i tvivl om, hvordan de skal forholde sig til de forsvundne journaler og uvisheden omkring silikoneimplantaterne.

De bekymrede kvinder skal ifølge, overlæge og chef for Tilsyn i Sundhedsstyrelsen, Anne Mette Dons:

- Tale med egen læge om, hvorvidt de eventuelt har gener. Lægen vil så overveje, hvad der vil være mest fornuftigt, og lægen kan i sidste ende, hvis vedkommende synes, det er det rigtige, henvise kvinderne til en offentlig plastikkirurg.

Det er dermed op til en individuel vurdering, om kvinderne kan få fjernet deres silikone på det offentliges regning.

Her kan du klage:

Er du blevet behandlet på Privatklinikken, og overvejer du at klage, har du flere muligheder:

Du kan klage til Patientombuddet, hvor du har mulighed for at klage over hele behanlingsforløbet.

De kan rette kritik mod 'Privatklinikken' eller de ansvarlige. Det vil typisk være den virksomhedsansvarlige læge og ikke tidligere ejer Niels-Ole Bohn, som er uddannet elektriker.

Klik her og læs mere

Patientforsikringen kan tildele erstatning til kvinder, som er blevet fejlbehandlet. Kvinderne kan ifølge loven kun tildeles erstatning, hvis de 'er kommet til skade som følge af de omtalte implantater. Patientforsikringen kan ikke erstatte for tab af journaler', oplyser de til ekstrabladet.dk.

Klik her og læs mere

Politianmeldelser til Københavns Politi kan stiles til Station City. Man kan enten møde op personligt, ringe, skrive et brev eller skrive anmeldelsen på internettet.