Ny læge på skandaleklinik overvejer at stoppe

Per Gunnar Opitz, der er virksomhedsansvarlig læge på Kim Tjelums 'Cosmopol Klinikken', er bekymret for sit renomme

Per Gunnar Opitz overvejer at stoppe på Cosmopol Klinikken. (Pr-foto)
Per Gunnar Opitz overvejer at stoppe på Cosmopol Klinikken. (Pr-foto)

Per Gunnar Opitz, der overtog roret på Cosmopol Klinikken, der før hed Danica Klinikken, overvejer allerede nu sin fremtid.

- Hvordan vil du ændre det renomme, som Cosmopol Klinikken på grund af Kim Tjelum har?

- Jeg vil ikke kastes ud i at få ødelagt mit renomme og vil tale med Kim om det.

- Betyder det, at du overvejer at stoppe?

- Jeg vil tale med Kim om det.

- Der har også været problemer og klager i forbindelse med din klinik i Sverige. Ifølge Socialstyrelsen har der siden 1993 været 21 anmeldelser til Socialstyrelsen efter dine indgreb..?

- Det kan godt passe, siger Per Gunnar Opitz, der dog ikke mener, at der har været alvorlige problemer.

- Men en tidligere patient kan ikke smile og må bruge sugerør for at drikke?

- Det kender jeg ikke noget til.

- Der var allerede problemer med journalføringen på Cosmopol Klinikken, da Embedslægerne var på besøg i sidste uge?

- Det var ikke store, men små problemer, hvor jeg skulle rette nogle ting i nogle journaler

- Kan patienterne trygt gå til dig?

- Det kan de sandelig godt.

Er du blevet opereret af Kim Tjelum eller hans medarbejder, Per Gunnar Opitz, så skriv til kup!

Fakta om Per Gunnar Opitz

I 1973 blev Per Gunnar Opitz læge ved universitetet i Göttingen i Tyskland. Og fra 1982-1988 var han første reservelæge ved Rigshospitalets plastikkirurgiske afdeling samtidig med, at han startede sin egen klinik for æstetisk plastikkirurgi i Malmø.

Ifølge Socialstyrelsen i Sverige har der siden 1993 været 21 anmeldelser på ham til styrelsen. Sidste år var der tre patientklager omkring fejlbehandling af kosmetiske indgreb.

Han er desuden kendt for at operere kønslæber. I 2004 fortalte han Ekstra Bladet, at han foretog sin første intimoperation i 1991, og at han dengang opererede 50 vaginaer årligt på sin klinik i Malmø.

(Kilde: opitz. se)

Danmarks nye bryst-skandale

- Kim Tjelum har frivilligt smidt lægekittel og autorisation.

- Derfor er han ikke længere Sundhedsstyrelsens, men politiets ansvar.

- Derfor er kritiske tilsynsrapporter fra Danica Klinikken ikke offentligt tilgængelige på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

- Ekstra Bladet har dog fået aktindsigt i de tre rapporter. De afslører et syndigt rod i både registreringer af læger, sløset og mangelfuld journalføring og stribevis af utilsigtede hændelser, som langtfra i alle journaler var ' relevant beskrevet'.

- Ved første besøg 29. april 2011 konkluderede Embedslægerne blandt andet, at der var væsentlige problemer med patientsikkerheden, og at der ikke måtte udføres kosmetiske indgreb før næste besøg to uger senere. Det var Kim Tjelum indforstået med.

- Ved andet besøg 13. maj gav Embedslægerne ham endnu en chance, selv om der stadig var problemer. Tjelum kunne genoptage operationerne 16. maj 2011. Han kunne dog ikke vente så længe, for allerede 14. maj opererede han Suzie Jensen.

- Først 8. juni gav Embedslægerne Tjelum kniven. Han fik forbud mod at operere og skulle afregistreres på klinikken. Før Sundhedsstyrelsen nåede at flå kitlen af ham, smed han den dog selv.

- Mindst 52 klagesager over Kim Tjelum skal behandles i Patientombuddet.

ekstrabladet.dk har dog fået aktindsigt i de kritiske rapporter og har intet imod at bringe dem frem i lyset til skræk og advarsel for danskere, der overvejer at få fikset bryster med videre af Kim Tjelum.

LÆS EMBEDSLÆGERNES TRE RAPPORTER FRA DANICA KLINIKEN, SOM SUNDHEDSSTYRELSEN IKKE MÅ OFFENTLIGGØRE, HER:

Tilsynsrapport for 29. APRIL 2011

Tilsynsraport for første genbesøg 13. MAJ 2011

Tilsynsrapport for andet genbesøg 8. JUNI 2011

Tjelum-sagen kort

'21 Søndag' og TV Avisen har afsløret Kim Tjelum i at undersøge kvinder, der ville have lavet brystoperationer, selv om han ingen autorisation havde.

Allerede i april 2011 fattede Sundhedsstyrelsen mistanke til Danica Klinikken. Ved et kontrolbesøg fandt styrelsen en lang række fejl og mangler.

I maj og juni fik klinikken igen besøg af Sundhedsstyrelsen. Den endelige tilsynsrapport afslører blandt andet., at der var væsentlige problemer med journalføringen, at flere såkaldt utilsigtede hændelser ikke fremgik af patientjournalerne, og at en anden speciallæge arbejdede på klinikken uden registrering.

Sundhedsstyrelsen gav 8. juni Kim Tjelum besked på, at han ikke længere måtte operere på klinikken.

Ifølge rapporten var han indforstået med det.

Alligevel fortæller tidligere patienter til DR og Ekstra Bladet, at Tjelum har haft fingrene langt nede i klinikarbejdet, efter at han mistede autorisationen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen frasagde Tjelum sig autorisationen 11. september.

Læge og plastikkirurg Kim Tjelum - og ejer af Danica Klinikken - smed frivilligt lægekittel og autorisation den 14. september sidste år. Trods manglende autorisation har han stadig undersøgt kvinder, der ville have lavet brystoperationer.