Skandalelæge er værre end Jørn Ege

Men det er op til politiet at standse ham nu, fordi han frivilligt smed lægekitlen, før Sundhedsstyrelsen nåede at flå den af ham

Hanne Larsen fra Esbjerg er en af de kvinder, der har klaget over Kim Tjelum til Patientombuddet. Hendes bryster blev skæve, hårde og rillede efter en tur på Kim Tjelums klinik, Danica Klinikken, som nu har ændret navn til Cosmopol Klinikken. (Privatfoto)
Hanne Larsen fra Esbjerg er en af de kvinder, der har klaget over Kim Tjelum til Patientombuddet. Hendes bryster blev skæve, hårde og rillede efter en tur på Kim Tjelums klinik, Danica Klinikken, som nu har ændret navn til Cosmopol Klinikken. (Privatfoto)

- Det er værre end noget andet, vi nogensinde har set hos Sundhedsstyrelsen.

Sådan siger tilsynschef Anne Mette Dons om det makværk, som den forhenværende speciallæge og plastikkirurg Kim Tjelum angiveligt har udsat flere end 50 kvinder for på få måneder.

Hun vil ikke sammenligne de brodne kar, der igennem de seneste årtier har lemlæstet patienter ved kosmetiske operationer, men afviser ikke, at Kim Tjelum indtager den lidet flatterende førsteplads som danmarkshistoriens værste plastikkirurg.

LÆS OGSÅ: Politiet: Vi efterforsker Tjelum Politiet: Vi efterforsker Tjelum

Han slår dermed Jørn Ege, som igennem sin karriere har trukket et betændt spor af fejlbehandlinger og ødelagte liv efter sig.

Indberetter 48 sager
- Konsekvenserne af det, vi ser her, er frygtelige for kvinderne. At vi i løbet af en to måneders periode i foråret 2011 finder et par og 50 patientforløb, som vi ønsker at sende videre til Patientombuddet, er dybt alvorligt.

Sundhedsstyrelsen er i gang med at indberette 48 klagesager over Kim Tjelum til Patientombuddet. Styrelsen har ved tilsynsbesøg og gennemgang af hans journaler fundet ’markante komplikationer eller manglende journalføring’. Ifølge styrelsen har yderligere fire kvinder klaget over Tjelum.

En lang række kvinder har også søgt erstatning for de skader, Tjelum har påført dem.

Flere kvinder er oprørte, fordi der på Sundhedsstyrelsens hjemmeside ikke har ligget nogen advarsel mod skandalelægen. Efter at han i september 2011 frivilligt afgav sin autorisation, er han nemlig ikke længere styrelsens ansvar.

Politisag
- Sundhedsstyrelsen offentliggør ikke en liste over folk, der frivilligt har afsagt sig tilladelsen til at være læge, for så risikerer vi at hænge folk ud, der frivilligt har sagt: ’jeg dur ikke til at være læge’ eller af andre personlige grunde har valgt at lade sig pensionere. Det er højst usædvanligt at folk fortsætter deres lægegerning efter de har fraskrevet sig deres autorisation.

- Så han har chance for at slippe, fordi han ikke længere er læge?

- Sundhedsstyrelsens hårdeste middel er fratagelse af retten til at være læge (autorisationsfratagelse) og Tjelum er ikke læge længere. Her er der heldigvis andre myndigheder som kan overtage sagen. Hvis man opererer og ikke er læge, er det en sag for politiet. Det er ude af vores hænder. Vi er dog altid behjælpelige med så meget som muligt - også over for politiet.

Skriv til kup!, hvis du har haft problemer med Kim Tjelum, Danica Klinikken og eller Cosmopol Klinikken eller ved, hvor Kim Tjelum er.

Hvor er denne mand?

Kim Tjelum, ejer af Danica Klinikken, der nu har skiftet navn til Cosmopol Klinikken, er efter alt at dømme gået under jorden.

Ekstra Bladet har i dagevis gentagne gange forgæves forsøgt at få fat i ham på flere forskellige telefonnumre. På privatadressen i Ordrup nord for København blev der ikke åbnet. På klinikken på en af Københavns fashionable adresser, hvor embedslægerne i går var på razzia, var den nu forhenværende plastikkirurg heller ikke at finde. Der var i går eftermiddag lukket og slukket.

Ekstra Bladet vil meget gerne i kontakt med Kim Tjelum. (Privatfoto)

Ved du, hvor han er, kan du sende sms eller mms på 1224 (koster alm. sms-takst) eller mail til 1224@eb.dk.

Sagen kort

' 21 Søndag' og TV Avisen har afsløret Kim Tjelum i at undersøge kvinder, der ville have lavet brystoperationer, selv om han ingen autorisation havde.

Allerede i april 2011 fattede Sundhedsstyrelsen mistanke til Danica Klinikken. Ved et kontrolbesøg fandt styrelsen en lang række fejl og mangler.

I maj og juni fik klinikken igen besøg af Sundhedsstyrelsen. Den endelige tilsynsrapport afslører bl. a., at der var væsentlige problemer med journalføringen, at flere såkaldt utilsigtede hændelser ikke fremgik af patientjournalerne, og at en anden speciallæge arbejdede på klinikken uden registrering.

Sundhedsstyrelsen gav i juni Kim Tjelum besked på, at han ikke længere måtte operere på klinikken.

Ifølge rapporten var han indforstået med det.

Alligevel fortæller tidligere patienter til DR og Ekstra Bladet, at Tjelum har haft fingrene langt nede i klinikarbejdet, efter at han mistede autorisationen.

Ifølge DR frasagde Tjelum sig autorisationen i september.

Tjelum-sagen kort

'21 Søndag' og TV Avisen har afsløret Kim Tjelum i at undersøge kvinder, der ville have lavet brystoperationer, selv om han ingen autorisation havde.

Allerede i april 2011 fattede Sundhedsstyrelsen mistanke til Danica Klinikken. Ved et kontrolbesøg fandt styrelsen en lang række fejl og mangler.

I maj og juni fik klinikken igen besøg af Sundhedsstyrelsen. Den endelige tilsynsrapport afslører blandt andet., at der var væsentlige problemer med journalføringen, at flere såkaldt utilsigtede hændelser ikke fremgik af patientjournalerne, og at en anden speciallæge arbejdede på klinikken uden registrering.

Sundhedsstyrelsen gav 8. juni Kim Tjelum besked på, at han ikke længere måtte operere på klinikken.

Ifølge rapporten var han indforstået med det.

Alligevel fortæller tidligere patienter til DR og Ekstra Bladet, at Tjelum har haft fingrene langt nede i klinikarbejdet, efter at han mistede autorisationen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen frasagde Tjelum sig autorisationen 11. september.

Læge og plastikkirurg Kim Tjelum - og ejer af Danica Klinikken - smed frivilligt lægekittel og autorisation den 14. september sidste år. Trods manglende autorisation har han stadig undersøgt kvinder, der ville have lavet brystoperationer.

Ekstra Bladet i går. (Privatfoto)