12 brystopererede kvinder kræver erstatning

Mindst en kvinde har meldt ejeren af 'Privatklinikken' til politiet og 12 har klaget til Patientforsikringen i kølvandet på fransk brystskandale

Danske brystopererede kvinder frygter stadig, om deres bryster er fyldt med farlig fransk silikone. (Foto: AP)
Danske brystopererede kvinder frygter stadig, om deres bryster er fyldt med farlig fransk silikone. (Foto: AP)
Følg Sundhed

12 kvinder søger nu erstatning hos Patientforsikringen efter deres behandling på den nu lukkede 'Privatklinikken', og mindst en patient og Sundhedsstyrelen har meldt klinikken til politiet.

På klinikken har en række kvinder fået indopereret farlige franske brystimplantater fra producenten Poly Implant Prothese (PIP).

LÆS OGSÅ:

Jeg ved ikke, hvad der er i mine bryster

Kun et fåtal af kvinderne kan dog vide, om de er udstyret med de såkaldte PIP-implantater. Ejeren af 'Privatklinikken', elektrikeren Niels-Ole Bohn, har nemlig stik imod loven destrueret deres journaler. Kun ni journaler har Sundhedsstyrelsen fundet, og én af dem omhandlede de farlige implantater.

Klinik afventer efterforskning
Indehaver af 'Privatklinikken', Niels-Ole Bohn, siger til ekstrabladet.dk, at han ikke har hørt fra politiet og ikke kender til nogen politianmeldelser. Det påvirker ham dog, at en tidligere patient har valgt at politianmelde ham:

- Det er klart. Det gør det da, siger han og tilføjer, at han tager stilling til politiets efterforskning, når han ved mere om den.

Anmeldt til politiet
Lægemiddelstyrelsen, Sundhedsstyrelsen og den nu barselsramte sundhedsminister, Astrid Krag, har anbefalet kvinder, der mener, at de er kommet til skade i forbindelse med silikoneimplantaterne, at søge erstatning.

Tre kvinder har indtil videre klaget til Patientombuddet (det tidligere Patientklagenævnet, red.) over behandlingen på 'Privatklinikken' - blandt andet på grund af tilintetgørelsen af journaler.

Men også ordensmagten har hørt fra klinikkens tidligere patienter. Københavns Politi bekræfter, at en kvinde har anmeldt Niels-Ole Bohn. En anden kvinde oplyser over for ekstrabladet.dk, at hun har forsøgt at politianmelde klinikejeren, der er uddannet elektriker, men at politiet var usikre på, hvordan man skulle modtage anmeldelsen.

Sundhedsstyrelsen har også politianmeldt Niels-Ole Bohn:

- Der er en politianmeldelse på vej mod 'Privatklinikken's tidligere ejer. Sundhedsstyrelsen beder heri politiet om at undersøge, om der kan være tale om en overtrædelse af straffelovens paragraf om destruktion af bevismateriale, sagde indenrigs- og sundhedsminister, Astrid Krag (SF), i sidste uge til ekstrabladet.dk.

LÆS OGSÅ:

Klinikejer: Politiet er velkommen

Astrid Krag åbnede i sidste uge for en stramning af et hul i lovgivningen, der fritager en mand som Niels-Ole Bohn for ansvar for, hvad der er foregået på hans klinik, fordi han ikke er uddannet læge.

- Der vil ske en opstramning af de gældende regler, som gør det klart, at klinikejere har pligt til at sikre journaler. Det er Sundhedsstyrelsen ved at gøre klar, men autorisationsloven rummer allerede muligheder, at en klinikejer kan have et ansvar. Det skal gøres helt klart nu, siger Astrid Krag til ekstrabladet.dk.

Hun forklarer videre, at loven skal strammes op, så virksomhedsansvarlige læger har pligt til at informere Sundhedsstyrelsen, hvis han/hun for eksempel bliver fyret, klinikken lukker, eller lægen bliver opmærksom på, at loven i klinikken ikke bliver overholdt.

- Det skal gøres helt klart inden for autorisationsloven, at man har pligt til at sikre journaler, uanset om man er elektriker eller en autoriseret sundhedsperson, siger Astrid Krag til ekstrabladet.dk.

LÆS MERE OM DINE MULIGHEDER FOR FOR EKSEMPEL AT KLAGE I BOKSEN TIL HØJRE FOR ARTIKLEN.

Er du en af de kvinder, der har fået indopereret de farlige implantater, ved du noget om journalerne, eller har du meldt Niels-Ole Bohn til politiet, så skriv til kup!

Sådan gør du, hvis du måske bærer på PIP-implantater:

Flere kvinder har henvendt sig til ekstrabladet.dk, fordi de er i tvivl om, hvordan de skal forholde sig til de forsvundne journaler og uvisheden omkring silikoneimplantaterne.

De bekymrede kvinder skal ifølge, overlæge og chef for Tilsyn i Sundhedsstyrelsen, Anne Mette Dons:

- Tale med egen læge om, hvorvidt de eventuelt har gener. Lægen vil så overveje, hvad der vil være mest fornuftigt, og lægen kan i sidste ende, hvis vedkommende synes, det er det rigtige, henvise kvinderne til en offentlig plastikkirurg.

Det er dermed op til en individuel vurdering, om kvinderne kan få fjernet deres silikone på det offentliges regning.

Her kan du klage:

Er du blevet behandlet på Privatklinikken, og overvejer du at klage, har du flere muligheder:

Du kan klage til Patientombuddet, hvor du har mulighed for at klage over hele behanlingsforløbet.

De kan rette kritik mod 'Privatklinikken' eller de ansvarlige. Det vil typisk være den virksomhedsansvarlige læge og ikke tidligere ejer Niels-Ole Bohn, som er uddannet elektriker.

Klik her og læs mere

Patientforsikringen kan tildele erstatning til kvinder, som er blevet fejlbehandlet. Kvinderne kan ifølge loven kun tildeles erstatning, hvis de 'er kommet til skade som følge af de omtalte implantater. Patientforsikringen kan ikke erstatte for tab af journaler', oplyser de til ekstrabladet.dk.

Klik her og læs mere

Politianmeldelser til Københavns Politi kan stiles til Station City. Man kan enten møde op personligt, ringe, skrive et brev eller skrive anmeldelsen på internettet.

Sagen kort:

Brystimplantater fra den franske virksomhed Poly Implant Prothese PIP, har igennem længere tid været mistænkt for at være kræftfremkaldende. Desuden er der stor risiko for, at implantatet går i stykker i brysterne, ligesom gelen har en øget tendens til at forårsage vævsirritation. EU-kommissionen forbød i 2010 brugen af implantaterne.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen er der i alt kommet 66 PIP-implantater til Danmark, og langt de fleste er brugt på 'Privatklinikken'. Det afviser klinikejer, Niels-Ole Bohn.

Seneste melding fra Lægemiddelstyrelsen lyder, at otte franske kvinders kræftsygdomme formentlig ikke skyldes implantaterne, men styrelsen holder tæt kontakt til de franske myndigheder, som har arbejdet på udrede eventuelle sammenhænge.

Alligevel har den franske regering opfordret 30.000 kvinder til at få taget silikonen ud. Sundhedsstyrelsen i Danmark ser ingen grund til, at danske kvinder fjerner deres brystimplantater med mindre, der er noget galt.

Lægemiddelstyrelsen advarede første gang mod implantatet i april 2010 og har gentaget advarslen to gange. Styrelsen kontaktede de danske klinikker, man vidste, havde anvendt implantaterne.

Klinikkerne blev bedt om at kontakte de berørte kvinder med henblik på at foretage en undersøgelse af implantatet. Lægemiddelstyrelsen har fået hug for ikke at have fulgt op på brevet, som Niels-Ole Bohn nægter at have modtaget. Han siger, at hans klinik, ’Privatklinikken’ ophørte i 2008, og derudover står han fast på, at han har destrueret journalerne.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller