Ny skæv forskning: Pot er ikke usundt for lungerne

Argumentet om at det skulle være skidt for lungerne at fyre en fed er så småt ved at gå op i røg

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Spørger man en række amerikanske forskere bag en ny undersøgelse, så har folk, der ind imellem ryger pot, ligefrem stærkere lunger end ikke-rygere. Det skriver Medical News Today.

Lejlighedsvis rygning af marihuana kan oven i købet øge lungernes kapacitet og volumen, tyder undersøgelsens resultater på. Resulaterne er publiceret i Journal of the American Medical Association.

Volumen skal i denne sammenhæng måles på den mængde luft, som en person kan udånde efter at have suget en ordentlig portion luft ned i lungerne.

SE OGSÅ: TV: Hashryger-slik forager i USA

5000 mænd og kvinder undersøgt
Undersøgelsen er foretaget af University of California, San Francisco samt universiteter i Alabama og Birmingham. Den strækker sig over to årtier og involverer 5000 amerikanske mænd og kvinder.

- Med et stigende brug af marihuana og flere mennesker, der har været eksponeret for det og fortsætter med at være det, så er det vigtigt for den offentlige sundhedsoplysning og videnskaben at vide, hvor stor skade det gør ved lungerne, siger Stefan Kertesz, der en af undersøgelsens forfattere, til Medical News Today.

Han tilføjer, at mange af de forsøgspersoner, der røg en enkelt joint om dagen gennem syv år, ikke havde nogen nedgang i deres lungekapacitet.

LÆS OGSÅ:Hashforsøg: Folketing holder med rockerne

Tobak er stadig skidt
Forskerholdet har taget højde for de personer i undersøgelsen, der i forvejen ryger cigaretter. Resultater viste her, at skaden fra cigaretrøg var tydelig hos rygerne, hvorimod der ikke var synderlige tegn på nedgang i lungekapaciteten hos dem, der kun røg pot, men ikke cigaretter.

Det vides endnu ikke, hvorfor tobak gør så megen mere skade end marihuana. Men ifølge forskerne har THC (Det euforiserende stof i cannabis, red.) en dulmende effekt mod betændelse.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter