Livsfarlig mistanke: Rygestoppillen Champix har dræbt tre danskere

Tusindvis af danskere tager den populære rygestoppille Champix for at kvitte smøgerne, men de risikerer at få alvorlige bivirkninger, der i værste fald kan være fatale

Det er livsfarligt at ryge. Men med rygestoppillen Champix risikerer man måske også alvorlige og i nogle tilfælde dødelige bivirkningerne, afslører data fra Lægemiddelstyrelsen. (Foto: Colourbox)
Det er livsfarligt at ryge. Men med rygestoppillen Champix risikerer man måske også alvorlige og i nogle tilfælde dødelige bivirkningerne, afslører data fra Lægemiddelstyrelsen. (Foto: Colourbox)

HJÆLP OS: Har du haft bivirkninger af piller mod rygestop? Send os en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

En aktindsigt Ekstra Bladet har søgt i i Lægemiddelstyrelsens bivirkningsdatabase afslører således, at der siden 2007 er blevet indberettet tre dødsfald og 214 andre personer har oplevet alvorlige skader såsom hjerteproblemer, selvmordsforsøg og depression, hvor der er mistanke om, at rygestoppillen Champix er årsagen.

LÆS OGSÅ: Nye alvorlige lykkepiller-sager: Baby uden kranium

Pillen virker ifølge producenten Pfizer ved, at 'den påvirker bestemte receptorer i hjernen, så abstinenssymptomerne ved rygeophør mindskes.'

Men ifølge opgørelsen fra Lægemiddelstyrelsens database kan pillerne også have udløst blandt andet et dødsfald, hvor en kvinde på 35 år døde af en blodprop i hjertet efter at have taget Champix i syv uger.

Trods de alarmerende oplysninger har hverken producenten af pillen eller Lægemiddelstyrelsen gjort et stort nummer ud af at fortælle danskerne eller deres læger, at pillerne kan være livsfarlige, afslører Ekstra Bladet i dag.

LÆS OGSÅ: Mødre kræver lykkepille-erstatning

De nye choktal kommer også bag på formanden for de praktiserende læger, Henrik Dibbern, hvis medlemmer i 2010 skrev Champix ud til 26.000 danskere.

- Det overrasker mig, at der har været mistanke om dødsfald, det har jeg ikke hørt noget om, siger han til Ekstra Bladet Fredag.

* LÆGEMIDDELSTYRELSEN: Det er bekymrende

* HUN BRUGTE PILLEN: Jeg ville springe ud fra min altan

* LÆS ALT OM MISTANKEN MOD PILLEN: Så mange døde - så mange har fået alvorlige bivirkninger