Lykkepilleproducenter gider ikke at advare gravide

Lykkepilleskandalen: Firmaer trækker lykkepiller ud af markedet og tager deprimerede som gidsler

Producenter af lykkepiller gider ikke at advare gravide mod alvorlige bivirkninger. (Foto: Colourbox)
Producenter af lykkepiller gider ikke at advare gravide mod alvorlige bivirkninger. (Foto: Colourbox)

Op mod ti medicinalfirmaer har trukket deres lykkepiller fra det danske marked.

Det sker, efter at Lægemiddelstyrelsen siden i sommer har krævet, at firmaerne opdaterer deres indlægssedler med advarsler om alvorlige bivirkninger i forhold til gravide og ammende.

LÆS OGSÅ: Gravide tvinges på lykkepiller

Myndighedernes krav kommer, efter at Ekstra Bladet gennem det seneste år har afsløret alvorlige bivirkninger som fosterdød og misdannelser hos børn af mødre på lykkepiller.

LÆS OGSÅ: Ekstra Bladet nomineret til en Cavling

Kontorchef Karsten Jørgensen i Lægemiddelstyrelsen er overrasket over, at firmaerne bag lykkepillerne ikke opdaterer indlægssedlerne, men i stedet trækker dem ud handlen.

- Det er ubegribeligt. Vi forstår ikke, hvorfor de ikke bare ændrer ordlyden i deres indlægssedler. Det kræver ikke det store arbejde.

Det er, som om producenterne ikke forstår alvoren eller ikke har viljen til at lave det om.

LÆS OGSÅ: Pris på lykkepiller er steget med 1100 procent

Prisen eksploderer
Når firmaerne i stedet trækker pillerne ud af markedet, tager de deprimerede patienter som gidsler, mener formanden for Depressionsforeningen, Karen Margrethe Nielsen.

Det tvinger de syge til at skifte medicin eller presser prisen på produkterne voldsomt i vejret. Eksempelvis har fire ud af fem kopiproducenter af Sertralin 50 mg trukket deres medicin fra markedet. Og prisen på det eneste tilbageværende produkt er steget fra 44 kroner for en pakke i oktober til 904,70 kroner nu.

- Det er en skandale. Nogle kommer helt sikkert til at stoppe deres behandling på grund af prisstigningen, og så er der enorm risiko for tilbagefald.

Minister: Det er uhørt
Det er heller ikke uproblematisk at skifte medicin, fortæller formanden for de deprimerede.

Sundhedsminister Astrid Kragh ( SF) er overrasket over pilleproducenternes kynisme over for patienterne:

- Det er uhørt, at det er et problem for producenterne at ændre i indlægssedlerne. Vi har jo fået afdækket en række uhyggelige sager med mødre, der har taget lykkepiller under graviditeten. Så de burde gør det af sig selv, siger sundhedsministeren.

LÆS OGSÅ: Nye alvorlige lykkepiller-sager: Baby uden kranium

Brancheforeningen for kopiproducenter har ikke ønsket at udtale sig.

Ekstra Bladets afsløringer af lykkepilleskandalen

Over en ca. tiårig periode har Lægemiddelstyrelsen fået indberetninger om, at 86 fostre eller babyer har fået alvorlige skader, som man formoder skyldes moderens brug af lykkepiller under graviditeten. Herunder er dødsfald.

Siden 2007 har Lægemiddelstyrelsen kendt til mindst 48 alvorlige indberetninger og dødsfald hos danske børn, men gik først ud med tallene i år.

Lægernes opslagsværk, Promedicin, blev i april 2010 bedt om at skærpe advarslen i forhold til gravides brug af en række lykkepiller, men reagerede først et år efter.

De tre ansvarlige for tekster om depression og graviditet på Promedicin har økonomiske forbindelser til producenter af lykkepiller.

Sundhedsminister Astrid Krag ( SF) garanterer nu, at sagen får konsekvenser, så lignende tilfælde kan forhindres.

I oktober politianmeldte Lægemiddelstyrelsen en række producenter, fordi de ikke har opdateret indlægssedlerne i deres præparater.