Annonce:
Annonce:

Diskodans dræber ikke din brandert

...Men en fjerdedel af unge under 30 år tror, at kaffe, dans og mad brænder branderten hurtigere af. Se de mest sejlivede myter om alkoholforbrænding her

En tur på dansegulvet gør dig ikke hurtigere køreklar, når alkoholen flyder i årerne. (Foto: Colourbox)
En tur på dansegulvet gør dig ikke hurtigere køreklar, når alkoholen flyder i årerne. (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Sundhed

Et koldt bad, en kop kaffe eller flere timer på dansegulvet er vejen frem, hvis du vil af med julebranderten i en fart. NEJ, det er ikke rigtigt, men rigtig mange danskere tror alligevel på alkoholløgnen.

Det er rigtig farligt, for fulde mennesker bag rattet koster hvert år menneskeliv.

Løb gør dig ikke ædru
Og på trods af talrige oplysningskampagner, der skulle få bugt med spritkørsel, tror knap en fjerdedel af unge under 30 år stadig på en række myter om, hvordan man speeder forbrændingen af alkohol op. Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden.

Den mest sejlivede af myterne, at det skulle hjælpe på sagen at danse, løbe eller lave anden form for fysisk aktivitet.

Læs også: Sådan bliver du fyret til julefrokosten

Annonce:

Alle hopper på myterne
Hele 85 procent af undersøgelsens testpersoner under 30 år tror, at alkoholen for eksempel kan danses ud af kroppen, så du bliver hurtigere ædru. Men også andre aldersgrupper falder for myterne. At fysisk aktivitet skulle brænde branderten ud hurtigere, er den myte, der lever allerbedst hos alle aldersklasser og er den mest udbredte blandt hele befolkningen, men:

- Det har absolut ingen virkning på din forbrændingstid at danse, løbe, hoppe eller lignende. Når du først har drukket dig fuld, er der kun en ting at gøre – og det er at vente på, at din lever har forbrændt alkoholen, før du igen kan sætte dig ind bag et rat, siger Michelle Lykke Laviolette, projektleder i Rådet for Sikker Trafik, i en pressemeddelelse.

Læs: Derfor bliver vi liderlige, når vi har tømmermænd

Unge under 30 dør af spritkørsel
Mange danskere er også tilbøjelige til at tro på, at mad, vand, søvn og kaffe kan fremskynde ædrueligheden.

Det er farligt. Især når de spritstive danskere beslutter sig for at sætte sig bag rattet, efter at de har drukket tæt i timevis, men så føler sig klare i hovedet efter en tur på dansegulvet eller et par kopper kaffe.

Annonce:

Læs også: Vi smitter hinanden til julefrokosten

Og det er især de unge, der tager chancen. Ifølge Rådet for Sikker Trafik kører unge mænd mellem 18 og 30 år oftere kører galt på grund af spritkørsel end for eksempel deres ældre venner eller forældre.

- Ulykkesstatistikken for unge viser tydeligt, hvor vigtigt det er, at vi får punkteret disse myter. Alkohol og bilkørsel skal ikke blandes sammen, siger Michelle Lykke Laviolette.

Dobbelt så mange af de mellem 18 og 30-årige er fulde, når de kører galt, som trafikanter over 30 år.

Drik kun et glas
12,64 procent af 18-30-årige, som har været involveret i ulykker med dræbte eller alvorligt kvæstede, er påvirkede af spiritus. For de 31-årige eller ældre er kun 6,19 procent fulde, når de kører galt.

Læs også: Julefrokosten forfølger dig

Annonce:

Alkohol udgør stadig en af de største farer i trafikken. Hver fjerde dræbte i trafikken dør i en spritulykke, hvor én eller flere trafikanter er påvirkede af alkohol. Og i december er risikoen for spritkørsel skruet op med de mange julefrokoster.

Læs også: 6 gadgets mod tømmermænd

Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at man drikker maks. én genstand, hvis man skal ud og køre bil.

Kender du andre myter om alkohol, så beskriv dem nedenfor? Tør du at køre spritkørsel?

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Bandidos skal bekæmpes hårdt og med alle midler
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: