Selv om mange danskere får tilbudt sund mad og adgang til motion på jobbet, tager langt fra alle imod tilbuddet. Det viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Det mest udbredte tilbud er motionsredskaber og behandling, for eksempel fysioterapi. Det siger kun omkring en tredjedel af de ansatte imidlertid ja til. Flest tager imod sund mad, men det er stadig kun lige godt halvdelen, fremgår det ifølge af undersøgelsen, som offentliggøres i Magasinet Arbejdsmiljø. Forskerne har spurgt mere end 10.000 arbejdende danskere om de sundhedsfremmende ordninger.
Din røv bliver større af at sidde stilleUndersøgelsen tyder på, at der ikke er sammenhæng mellem, om et tilbud er tilgængeligt, og om det bliver brugt. En del af forklaringen kan være forhold på arbejdspladserne i øvrigt. For eksempel har 6 ud af 10 sygeplejersker adgang til motionsfaciliteter - men kun 2 ud af 10 bruger dem.
- Det er bekymrende, fordi vi ved, hvor vigtigt bevægelse er for at forebygge skader i muskler og led, siger Vibeke Westh, formand for Kreds Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd, til magasinet. Hun peger på, at det kan være svært at have overskud til at motionere efter en presset arbejdsdag.
LA-Joachim træt af sundhedsrådProfessor Bente Klarlund Pedersen fra Københavns Universitet er overrasket over, at ikke flere får tilbud om sundhedsfremme på jobbet. Men ikke så overrasket over, at få bruger dem, og at sund mad ligger højest.
- Det er jo ret nemt at sige ja til frugten og den sunde mad. Men ikke alle er tiltrukket af et motionsrum, siger hun.
Bente Klarlund Pedersen mener, at sundhedsfremme på arbejdspladsen skal ligestilles med andre arbejdsmiljøforhold.
- Ligesom der er efteruddannelse i at bruge hovedet, skal der være efteruddannelse i at bruge kroppen, så man ikke tager skade af sit arbejde, siger hun i bladet.