Annonce:
Annonce:

Vi juleæder os på hospitalet

Mave-bøvl: Overspisning i juledagene betyder fire gange så mange indlæggelser af ædedolke

Forstoppelse på vej? De danske mænd giver 'slip' ved julebordet og får bøvl med mavsen. Kvinderne kan dog også følge med. (Foto: Claus Lunde)
Forstoppelse på vej? De danske mænd giver 'slip' ved julebordet og får bøvl med mavsen. Kvinderne kan dog også følge med. (Foto: Claus Lunde)
Annonce:
Følg Sundhed

Hjerternes, lysenes og sågar englenes. Det skulle efter sigende være deres fest. Men at dømme ud fra typen og mængden af indlæggelser i julen, er højtidernes største fest tilsyneladende også ædedolkenes.

Læs også:Mad kan også give tømmermænd

I hvert fald indlægges helt op mod fire gange så mange som ellers med mavelidelser i juledagene, viser en undersøgelse, beskrevet i Ugeskrift for Læger. Oftest fordi julebordets lækkerier har fået folk til at overfylde både tallerken og rødvinsglasset.

Læs også: Salt julemad er en dræber

- Vi glæder os til julen og kommer derfor let til at indtage en masse julemad og måske lige et par ekstra glas rødvin, samtidig med at vi glemmer at drikke vand indimellem, siger Sven Trautner, som er korpslæge hos Falck, der har ambulancekørsel over det meste af landet.

Annonce:

Han tilføjer, at det typisk er ældre, som på forhånd er svagelige, og som måske har en hjerte-eller lungesygdom, der bliver indlagt.

- De bliver skidt tilpas, fordi de simpelt hen ikke kan kapere al den mad.

Mændene æder mest
Samlet set indlægges færre i juledagene, og specielt juleaftensdag er en stille dag på jobbet for lægerne. Til gengæld må væsentlig flere end normalt i samme periode altså en tur på sygehuset med abdominale lidelser eller på godt dansk 'bøvl med maven'.

Og resultaterne viser desuden, at især de danske mænd lader til at give den en ekstra tand ved julebordet. I hvert fald ryger cirka en fjerdedel flere mænd end kvinder på sygehuset med overfyldte maver.

- Generelt lever kvinder lidt mere sundt end mænd og udøver - i forhold til det at spise - mere kontrol med sig selv. Mænd giver lettere slip og er mere ligeglade med konsekvenserne, forklarer fødevaresociolog Sara Korzen.

Annonce:

Ofte ufarligt
Selv om indtagelsen af julemad i lange baner kan være smertefuld og i værste tilfælde ende i tarmslyng, er indlæggelserne med overspisning sjældent meget alvorlige.

- Folk bliver selvfølgelig skidt tilpas, men det behøver ikke ende i en decideret mavelidelse.

Læs også:Unge kræver gammeldaws jul

De kan også bare blive dårlige. Vi (Falck, red.) bliver tilkaldt og indbringer dem så til sygehusvæsenet, hvor de bliver afklaret. Så kan det være, de kan gå hjem efter nogle timer, fortæller Sven Trautner.

Han lægger dog vægt på, at man ikke skal være bange for at gå til den, når anden eller flæskestegen kommer på bordet.

- Bare man tager den med ro. Altså vi skal sgu da nyde julen alle sammen.

Fakta: Slip levende igennem

Her er korpslægens råd til julespisningen:

Nyd julens goder, men gør det med måde. Spis flæskesteg og drik rødvin, men i fornuftige mængder.

Sørg for at tage et glas vand ind imellem øllene eller rødvinen.

Giv kroppen lov og tid til at fordøje julemaden, så maven ikke optager al ilten, men også overlader noget til hjernen. På den måde mindskes risikoen for utilpashed og svimmelhed.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: