Annonce:
Annonce:

Dåsemad er proppet med farlig kemi

Vi optager store mængder af det hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stof, bisphenol A, når vi spiser konservesmad, viser ny undersøgelse

Hjemmelavet mad smager bedre end dåsemad, mener for eksempel Mik Schack. Undersøgelser viser, at det også er meget sundere for dit helbred, for dåserne kan indeholde hormonforstyrrende stoffer. (Foto: Ekstra Bladet)
Hjemmelavet mad smager bedre end dåsemad, mener for eksempel Mik Schack. Undersøgelser viser, at det også er meget sundere for dit helbred, for dåserne kan indeholde hormonforstyrrende stoffer. (Foto: Ekstra Bladet)
Annonce:
Følg Sundhed

Når du spiser flåede tomater, kokosmælk og andre fødevarer på dåse med indvendig plastbelægning, indtager du også store mængder af det hormonforstyrrende og formentlig kræftfremkaldende stof, bisphenol A.

Det viser en ny amerikansk undersøgelse fra Harvard Medical School, skriver 24timer.

1000 procent mere bisphenol A
75 testpersoner deltog i et forsøg på Harvard, hvor den ene gruppe fik serveret dåse-suppe på 340 gram fem dage i træk, mens den anden gruppe spiste frisklavet suppe.

Læs også: Nullermænd forgifter dig

Forskerne analyserede herefter urinprøver fra testpersonerne, der viste, at dåsesuppe-spiserne havde optaget over 1.000 procent mere bisphenol A end det normale niveau, som er omkring to mikrogram per liter.

Annonce:

- Det viser, at både børn og voksne i høj grad bliver udsat for bisphenol, når vi spiser mad fra dåse. Og at selv små mængder som en tallerken suppe i fem dage øger indholdet i vores krop væsentligt. Derfor skal vi tage undersøgelsen alvorligt, siger professor Tina Kold Jensen fra Syddansk Universitet, der forsker i hormonforstyrrelser og fertilitet, til 24timer.

Læs også: Bøde for løgn om giftige sutteflasker

Nerve- og adfærdsforstyrrelser
Ifølge Informationscenter for Miljø & Sundhed vækker den store optagelse af bisphenol A især bekymring, fordi forskere i dyreforsøg også har iagttaget nerve- og adfærdsforstyrrelser og forstadier til kræft som følge af det hormonforstyrrende stof.

Ifølge Anna-Maria Andersson, forskningsleder ved Klinik for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet, har dyreforsøg også påvist, at hormonforstyrrelserne kan medføre fedme og dårligere reproduktionsevne.

Et amerikansk studie har vist, at bisphenol A kan øge risikoen for prostatakræft.

Læs også: Mange piger får bryster som syvårige

Anna-Maria Andersson fortæller, at stoffet oprindeligt blev fremstillet som et kunstigt kønshormon:

Annonce:

- Bisphenol A virker lidt som det kvindelige kønshormon. Oprindeligt blev det fremstillet som et kunstigt østrogen, men så fandt man ud af, at der var nogle andre stoffer, der var mere effektive, og så kunne man bruge bisphenol til noget andet.

Forbudt for børn, men findes stadig
Selv om bisphenol A sidste år blev forbudt i fødevareprodukter rettet mod 0-3- årige i Danmark - for eksempel sutteflasker, tudkopper og emballage til babymad - findes det skadelige stof stadig i en lang række produkter, som vi omgiver os med til daglig. Konservesdåser og drikkedunke er ofte belagt indvendigt med plastik, der indeholder bisphenol A.

Bisphenol A har længe været på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer, men det afholder ikke mange virksomheder fra at bruge stoffet.

Drop det nu
Miljøstyrelsen opfordrer virksomhederne til at droppe brugen af det hormonforstyrrende stof:

Annonce:

- Det er et møgstof med nogle iboende egenskaber, som vi ikke kan lide. Men vi har ikke grundlag nok til at gå ud og forbyde det på nuværende tidspunkt. Budskabet til industrien er, at de lige så godt kan begynde at se på, om de ikke kan undvære bisphenol A – for hvis vi en dag kommer i besiddelse af noget mere dokumentation, som viser en risiko, så kan de godt forvente, at vi tager nogle initiativer, siger Bent Horn Andersen, funktionsleder og chefkonsulent i Miljøstyrelsen, til 24timer.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

... Dom over Haas

Annonce:
København skal være en by i provinsen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: