Annonce:
Annonce:

Pris på lykkepiller er steget med 1100 pct

På bare 14 dage eksploderede prisen på Sertralin-lykkepiller fra Hexal med 1100 procent. Sundhedsminister er magtesløs

Fordi apotekerne skal udlevere det billigste produkt, kan Sertralin stige voldsomt i pris, sålænge det bare koster mindst. Midlet gives også mod angst og tvangstanker eller tvangshandlinger. (Foto: Colourbox)
Fordi apotekerne skal udlevere det billigste produkt, kan Sertralin stige voldsomt i pris, sålænge det bare koster mindst. Midlet gives også mod angst og tvangstanker eller tvangshandlinger. (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Sundhed

Tove Larsen fik sig et mindre chok, da hun på apoteket bad om sin sædvanlige antidepressive medicin.

- Jeg skulle pludselig betale over 900 kroner, hvor jeg normalt aldrig har givet over 100 kroner, siger Tove Larsen til ekstrabladet.dk.

Hun har siden 2003 daglig taget medicinen Sertralin, der er et antidepressiv, og som er steget med 1100 procent på 14 dage, skriver bt.dk. 100 piller med 50 mg er steget fra en pris på knap 90 kroner til mere end 970 kroner, før tilskuddet fra staten trækkes fra.

Kold kalkule
Kopiproducenten bag prisstigningen er Hexal, der meget kynisk har regnet den ud. Patienterne har altid ret til den billigste variant, og da en konkurrent har trukket sig fra markedet, koster Hexals Sertralin sjovt nok lige pludselig 1100 procent mere – dog lidt mindre end orignalmedicinen Zoloft, så Sertralin stadig koster mindst, og derfor skal udleveres.

Annonce:

- Det er en fuldstændig vild prisstigning, som jeg godt kan forstå, at folk synes, der er langt ude. Man skal tænke på, at det for firmaerne er økonomi, det hele drejer sig om, siger Niels Christian Heebøll-Nielsen til bt.dk. Han er speciallæge hos Institut for Rationel Farmakoterapi.

Utroligt nok tyder noget dog på, at den er gal med Hexals regnemaskine, når det gælder pakninger med 250 piller. Den koster nemlig kun 141 kroner, mens pakken med 100 piller har et prisskilt på 970 kroner. Hexals danske distributør ønsker ikke at kommentere på den abnorme prisstigning overfor bt.dk.

En sag for konkurrencemyndighederne
Sundhedsminister Astrid Krag (SF) forstår godt de frustrerede patienter.

- Firmaet bag pillen gør jo ikke noget ulovligt, men de udnytter omvendt en markedssituation, hvor de nærmest helt selv kan sætte prisen for deres produkt, siger hun til bt.dk. og understreger, at hun i det konkrete tilfælde intet kan gøre for at få prisen ned.

- Det er ikke muligt at gribe ind over for virksomheden med den lovgivning, vi har på Sundhedsministeriets område, men hvis firmaet Hexal udnytter sin dominerende, monopolstilling på markedet, kan det være en sag for konkurrencemyndighederne, siger Astrid Krag.

I mens leder Tove Larsen med lys og lygte efter en pakning på 250 piller.

- Jeg har ringet rundt til flere apoteker, men den pakning er i restordre overalt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
En bonus på 300 mio. kr. for at handle el - virkelig!?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: