Stadig flere mennesker lever længere, efter at de har fået en kræftdiagnose. Det er den glædelige nyhed i en ny opgørelse fra Sundhedsstyrelsen.
Det er især den såkaldte et års overlevelse, der er forbedret - det vil sige, at andelen af danskere, som lever et år efter, at de har fået konstateret kræft, er stigende.
Forbedringen gælder i varierende grad for syv kræftformer - kræft i tyktarm, endetarm, bryst, lunge, prostata, æggestok og livmoder, mens livmoderhalskræft viser en uændret tendens i overlevelse.
Undersøgelsen er lavet i perioden 1998 til 2009.
Tallene er ikke lige så opmuntrende, når det gælder overlevelse efter tre år og fem år.
For mænd er der en forbedret tre og fem års overlevelse for tyktarmskræft, endetarmskræft og prostatakræft.
For kvinder ses en forbedring af tre og fem års overlevelsen efter brystkræft samt efter endetarmskræft, og en forbedring af overlevelsen efter fem år, efter diagnosen tyktarmskræft er stillet.
Den tendens gælder ikke for diagnosen lungekræft, og det gælder både mænd og kvinder.
For livmoderkræft og æggestokkræft er den forbedrede et års overlevelse umiddelbart heller ikke slået igennem på længere sigt. Tværtimod synes fem års overlevelsen at være meget svagt faldende, viser opgørelsen.
Ifølge Sundhedsstyrelsen har den øgede screening for brystkræft og prostatakræft givet tidligere diagnoser og dermed øget overlevelse.
Sundhedsstyrelsen har siden Kræftplan II fulgt kræftpatienters overlevelse efter diagnosen for de otte hyppige kræftsygdomme.