Hver anden kræftpatient aner ikke de har kræft

Over halvdelen af landets kræftpatienter går til lægen med symptomer, de slet ikke forbinder med cancer

En ud af syv patienter, der går til lægen med uspecifikke symptomer, ender med at få stiller diagnosen kræft. (Foto: Thomas Lekfeldt)
En ud af syv patienter, der går til lægen med uspecifikke symptomer, ender med at få stiller diagnosen kræft. (Foto: Thomas Lekfeldt)
Følg Sundhed

Hver syvende, der henvises på diagnostisk center i Silkeborg med uspecifikke symptomer, ender med en kræftdiagnose. Det er lige så mange som antallet af patienter, der henvises med mistanke om kræft.

De skræmmende tal stammer fra et pilotprojekt, som første reservelæge Mette Yde Dam står bag. Hun har analyseret 143 patientforløb, hvor patienten var henvist med det, der i lægeverdenen kaldes 'okkult cancer' - altså mistanke om cancer uden konkrete symptomer, som peger i retningen af en bestemt kræftsygdom. Ud af de 143 patienter fik 21 - svarende til 15 procent - stillet diagnosen cancer. En tedjedel af disse viste sig at have leukæmi.

Vi opdager kræft for sent i Danmark

Ulrich Fredberg, der er ledende overlæge på diagnostisk center i Silkeborg, undertreger at tallene viser, at også patienter uden klare symptomer, der peger på kræft, bør tages seriøst.

- Det betyder også, at patienter med ukarakteriske symptomer skal tages alvorligt, fodi det går dem lige så dårligt som andre potentielle kræftpatienter, siger han til Dagens Medicin.

Fortsat lang ventetid på kræftbehandling

Mette Yde Dam forklarer opdelingen af kræftpatienterne ud fra et tidligere studie af blandt andet professor Peter Vedsted:

- Ud af 1800 cancerpatienter blev 49 procent henvist til diagnostisk center med det, vi kalder alarmsymptomer. Det kan for eksempel være et modermærke, der ændrer sig. 24 procent blev henvist med alvorlige, men uspecifikke symptomer som for eksempel vægttab. Og de sidste 27 procent blev henvist, fordi de gik til lægen med ukrakteristiske symptomer som træthed, siger hun til ekstrabladet.dk.

Opdagede kræften i tide Læs også: Opdagede kræften i tide

Regeringen træder til
Den tidligere regering satte en kræftplan III i værk, og den siddende regering har nu planer om at føre den ud i livet. I planen fokuserer man meget på netop diagnostiske centre, der skal afsløre kræftdiagnoser hurtigst muligt. Ulrich Fredsberg er glad for det tiltag.

- Man har indført kræftpakker for specifikke sygdomme, fordi det kan nedsætte dødeligheden. Men den gennemsnitlige dødelighed for alle kræftpatienter falder ikke, fordi den anden halvdel af kræftpatienterne, som ikke indgår i en pakke, bliver skubbet bag i køen og ikke modtager en god nok behandling, siger han til Dagens Medicin.

I Kræftpakke III vil der netop være fokus på at få oprettet diagnostiske centre over hele landet.

Mere fra Ekstra Bladet+

Lad os hermed rose de radikale

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind