Alkohol er sundt - og usundt

Alkohol er godt som forebyggelse for hjerte-kar-sygdomme, siger læger. Men det er ikke godt, hvis man vil beskytte sig mod kræft

Det er ikke nemt at gebærde sig mellem alle de sundhedsråd og nye undersøgelser, der dukker op hele tiden. Alkohol er genstand for mange undersøgelser, og resultaterne svinger. Nogle har det glædelige budskab, at det ligefrem er sundt at nappe en lille én, mens andre lover bål og brand og andre uhyggelige ting, hvis man indtager det stærke stads.

Flere nye undersøgelser kan give nye råd om, hvorvidt man bør drikke alkohol eller ej. Men det kan blive en smule forvirrende, når den ene undersøgelse anbefaler et glas om dagen, mens andre direkte fraråder det.

Din hjerne snyder dig, når du fristes

Pest eller kolera
Flere undersøgelser har påvist, at et glas rødvin eller anden alkohol om dagen kan være sundt for blodgennemstrømingen og ligefrem forebygge hjerte-kar-sygdomme. Men nu viser nye undersøgelser, at alkohol - helt ned til tre genstande om ugen - kan øge risikoen for brystkræft hos kvinder. En undersøgelse blandt mere end 100.000 kvinder i en årrække fra 1980-2008 viser, at alkohol, også i små mængder, får østrogenniveauet til at stige og dermed øge risikoen for cancer. Det skriver Medical News Today.

Så hvad skal man vælge? At droppe alt med procenter i for at passe på sine bryster, eller at gå efter et stærkt, sundt hjerte og drikke et glas eller to om aftenen?

Wendy Y. Chen fra Harvard Medical School giver et bud på, hvad man bør vælge:

- Man må vurdere sin egen situation. Hvis du kommer fra en familie, hvor mange er ramt af brystkræft, men ellers er sund, normalvægtig og lever sundt, så kan du træffe et valg. Hvis du derimod lever usundt og har stor risiko for at blive ramt af hjerte-kar-sygdomme skal du nok træffe en anden beslutning, lyder det ikke helt entydige svar fra Chen.

Et glas vin dagligt giver god alderdom

Drik bare i ferien
Hun understreger dog, at det ikke er et enkelt glas i ny og næ eller en drink på ferien, der udgør en risiko.

- Det er det daglige indtag over længere tid, man skal passe på, hvis man vil beskytte sg mod brystkræft, siger Wendy Y. Chen.