Gravide fik unødigt lykkepiller

Læger var ikke advaret ordentligt om bivirkninger og dødsfald hos danske spædbørn

Læger var ikke advaret om risikoen ved lykkepillerne, og kunne derfor ikke advare de gravide. (Foto: Colourbox)
Læger var ikke advaret om risikoen ved lykkepillerne, og kunne derfor ikke advare de gravide. (Foto: Colourbox)

Gravide har unødigt fået potentielt farlige lykkepiller, fordi deres læge ikke var advaret ordentligt om bivirkninger. Det skriver Ekstra Bladet.

Lægemiddelstyrelsen vidste allerede i 2007, at der havde været mindst 48 indberetninger om alvorlige bivirkninger og dødsfald hos danske spædbørn.

Alligevel kom informationen om sagerne først ud til offentligheden og lægerne i marts 2011.

På de over fire år har over 6600 gravide kvinder fået lykkepiller. Og en del af de gravide ville ikke have fået medicinen, hvis lægerne havde fået information om dødsfaldene herhjemme, vurderer Henrik Dibbern, formand for De Praktiserende Lægers Organisation.

– Antallet af recepter ville have været mindre, hvis der havde været tydeligere markering af, hvor alvorlige bivirkninger, der kan være.

– Der er mange alvorlige bivirkninger ved medicin, men det er klart, at dødsfald er den alvorligste af alle. Og i det øjeblik vi bliver klar over, at der er medicin, der kan have den konsekvens, så får vi yderligere respekt for den, siger han.

I dag medgiver Henrik Dibbern, at det langt fra er optimalt, at gravide har siddet overfor en læge, der ikke har kunnet give dem ordentligt besked.

– Nej, det er det naturligvis ikke, men min kollegaer har jo givet informationen efter deres bedste viden.

– Og netop derfor er det også uhyre vigtigt, vi har kendskab til det, og at vi kan give den kendskab videre til de gravide, så alle, der vælger en behandling, er informeret om risikoen, siger han.

I Forbrugerrådet er sundhedspolitisk medarbejder i Sine Jensen harm over, at det er patienterne, der har måttet betale prisen for myndighedernes svigt.

– Det er simpelthen for ringe. Det kan ikke være rigtigt, at informationen skal være så lang tid undervejs. Patienterne er taberne her med store konsekvenser til følge, siger hun.

Lægemiddelstyrelsen har i alt modtaget 86 sager om formodede alvorlige bivirkninger som følge af gravides brug af antidepressiv medicin. Heraf er fire sager om dødsfald hos babyer og 18 gælder abort eller fosterdød.