Bekymrede politikere om lykkepiller: - Det er uhyggeligt

Sundhedsministeren må på banen, mener Sophie Løhde (V), der er forfærdet over de nye alvorlige sager om bivirkninger af lykkepiller under graviditet

Sophie Løhde, Venstres sundhedsordfører, forventer, at sundhedsminister, Astrid Krag (SF),  reagerer på striben af bivirkninger, som gravides brug af lykkepiller har medført. (Foto: Mikkel Tariq Khan)
Sophie Løhde, Venstres sundhedsordfører, forventer, at sundhedsminister, Astrid Krag (SF), reagerer på striben af bivirkninger, som gravides brug af lykkepiller har medført. (Foto: Mikkel Tariq Khan)

De nye sager om alvorlige bivirkninger ved gravides brug af lykkepiller vækker bekymring på Christiansborg.

Fra juni til september er der blevet anmeldt 12 nye alvorlige sager til Lægemiddelstyrelsen, hvor moderen har taget lykkepiller under graviditeten.

Læs også: Nye alvorlige lykkepiller-sager: Baby uden kranie

Bivirkninger flere år efter fødslen
I et tilfælde blev en baby i 40 uge konstateret død ved fødslen, og herudover har der været tre tilfælde af abort. Et af dem drejede sig om et foster i 12 uge, hvor der under en scanning blev konstateret et manglende kranie.

Flere tilfælde drejer sig desuden om såkaldt psykomotorisk udvikling, hvor barnet udvikler sig unormalt.

Læs også: Heidis søn døde

- Det er uhyggeligt, at der bliver ved med at komme nye tilfælde frem. Det er også meget bekymrende, at det nu viser sig, at nogle af bivirkningerne først kommer flere år efter fødslen, og det er et område, som Lægemiddelstyrelsen og lægerne må følge nøje i fremtiden, siger socialdemokraternes sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen.

Bekymringen deles af Venstres sundhedsordfører Sophie Løhde.

- Det er dybt bekymrende, at vi ser en stigning i antallet af de her sager, og jeg har en klar forventning om, at såvel Lægemiddelstyrelsen, men også sundhedsministeren, agerer på det her, siger hun.

Det må ikke ske
Hos SF hæfter psykiatriordfører Özlem Cekic sig ved, at gravide ikke fik besked om de første danske tilfælde før i starten af 2011, selvom Lægemiddelstyrelsen har kendt til dem siden i hvert fald 2007.

- Det er jo dybt tragisk, når en depressiv gravid ikke får ordentlig besked om, at en behandling med antidepressiv medicin kan resultere i, at hun kan miste sit barn eller, at barnet får alvorlige bivirkninger.

- Det må simpelthen ikke kunne ske, siger hun.

Læs også: Gravide proppet med livsfarlige lykkepiller

Læs mere om de 86 sager i Ekstra Bladet i dag. Blandt andet er der nu fire tilfælde af dødsfald hos babyer og 18 sager om abort eller fosterdød.

Læs også historien Mette hvis søn har fået alvorlige bivirkninger, fordi hun tog lykkepiller under graviditeten. Du kan også læse historierne i eBladet, som du kan købe her.

Ved du noget? send en sms på 1224 (det koster alm. sms-takst) dk eller på 1224@eb.dk