Annonce:
Annonce:

Nyere p-piller er dobbelt så farlige

Tre-fire kvinder dør hvert år af p-piller. De nyere piller på markedet er dobbelt så farligei forhold til tidligere varianter

Det daglige hormontilskud er ikke ufarligt for kvinderne. (Foto: Colourbox)
Det daglige hormontilskud er ikke ufarligt for kvinderne. (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Sundhed

De nyeste p-piller af den såkaldte 3. og 4. generation giver markant større risiko for blodpropper i venerne end de gamle piller af 2. generation.

Læs også: Yasmin p-piller øger risikoen for blodpropper

Det viser et stort dansk studie, som er lavet af professor på Rigshospitalet, Øjvind Lidegaard, og som i dag bliver offentliggjort i British Medical Journal:

- Sat på spidsen, kan man sige, at de er dobbelt så dyre og dobbelt så farlige, siger Øjvind Lidegaard om de nyeste p-piller til Dagbladet Information.

Læs også: Danskere snydes for 'sunde' p-piller

Hvert år dør i gennemsnit fem danske kvinder i alderen 15-49 år af de såkaldte venøse blodpropper, der sætter sig i benene og lungerne. Mellem tre og fire af de dødsfald tilskrives brug af p-piller.

Annonce:

Flere studier har i de seneste år peget på, at de nye p-piller var farligere end de gamle, men Øjvind Lidegaards nye undersøgelse viser, at forskellen er endnu større, end man først troede:

- Vi har fundet ud af, at p-piller generelt er farligere end tidligere antaget - og at forskellen mellem 2. generation og 3.-4. generation er noget større, end vi havde troet, siger Øjvind Lidegaard.

Læs også: Mine to døtre fik blodpropper af p-piller

Hans undersøgelse omfatter samtlige danske p-pillebrugere mellem 15 og 49 år. Og forskellen på de nye og de gamle piller er væsentlig, skriver Information.

For kvinder, der tager 2. generations p-piller, gælder det, at omkring én ud af 1.000 får en blodprop. For kvinder, der tager 3. og 4. generations p-piller sker det omtrent for én ud af 500.

Alligevel sidder de nyere mærker som Yasmin, Yasminelle og Yaz stadig på langt størstedelen af markedet. I alt tager 84 procent af de danske p-pille-brugere pillerne fra 3. og 4. generation. Kun de resterende 16 procent tager piller fra 2. generation.

Annonce:

De nye resultater har ifølge Politiken fået Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi til at ændre vejledningen til læger om p-piller.

På grund af risikoen for blodpropper bør lægerne som udgangspunkt udskrive 1.- eller 2.-generations p-piller.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: