Derfor er din lort brun

Normal afføring har en brunlig nuance, men hvor kommer farven egentlig fra?

100-200 gram brun afføring dagligt bør du skille dig af med. Er din afføring en anden farve end brun, bør du reagere. (Foto: Colourbox)
100-200 gram brun afføring dagligt bør du skille dig af med. Er din afføring en anden farve end brun, bør du reagere. (Foto: Colourbox)

Med mindre du er syg eller har spist ekstremt farveholdig mad som fx rødbeder, bør din afføring være brun. Videnskab.dk har set nærmere på, hvorfor den mangefarvede mad, vi putter i munden, altid kommer ud i den anden ende i samme brune farve.

Dit dyr kan give dig diarré

Til at løse det latrinære mysterium spurgte Videnskab.dk professor og forskningsleder i medicinsk gastroenterologi på Odense Universitetshospital Ove B. Schaffalitzky de Muckadell. Og han har svaret på, hvordan din afføring får sin brune farve. Det er nemlig din galde, der farver det.

- Da man udskiller galde hver dag fra sin galdeblære, kommer der galde ned i tarmen, og der får afføringen den samme farve som galde, der er brungrøn, svarer han på spørgsmålet.

Ifølge professoren er det nærmere forklaret nedbrudt blod, der sammen med affalsstofferne galdepigment (også kaldet bilirubin), udskilles fra galdeblæren og blander sig med resterne af din mad. Og selvom blod er rødt, bliver det gulligt eller brunligt, når det nedbrydes i leveren.

E. coli-bakterier kommer altid fra afføring

Den lyse brune farve bliver ved normal afføring mørkere på den sidste del af turen gennem tarmen, fordi den her blandes med bakterier, der gør den brun, som du kender den.

Har man 'racermave', løber afføringen gerne så hurtigt igennem tarmen, at den ikke når at få den sidste farve med. Det er derfor, afføringen fra den tynde mave ofte har en lysere farve.

Har du igennem længere tid en anden farve afføring end den kendte brune, bør du kontakte din læge.