Sprut mod astma

Du er bedre beskyttet mod astma, hvis du drikker alkohol med måde, en hvis du slet ikke rører en dråbe, viser ny, dansk forskning

Drik med måde, og undgå astma. Ny dansk forskning tyder på, at risikoen for at udvikle astma er større, hvis du slet ikke drikker, end hvis du drikker maks seks genstande om ugen. (Foto: Colourbox)
Drik med måde, og undgå astma. Ny dansk forskning tyder på, at risikoen for at udvikle astma er større, hvis du slet ikke drikker, end hvis du drikker maks seks genstande om ugen. (Foto: Colourbox)

Afholdsmennesker har større risiko for at få astma, end os, der godt kan lide en lille en. Det viser ny, dansk forskning.

En til seks genstande alkohol om ugen kan mindske risikoen for luftvejssygdommen, viser en undersøgelse, som forleden blev offentliggjort på konferencen 'European Respiratory Society' i Amsterdam.

Alkohol godt for mange ting
Forskningen viser, at alkohol sænker astmarisikoen med en tredjedel.

Senere års forskning peger i forvejen på, at alkohol i moderate mængder er godt for kredsløb og vægttab. Men at lungerne også har godt af det, er nyt.

Læs også: Sprut godt for mandehjerter

Forskere fra Bispebjerg Hospital har undersøgt 19349 danske tvillinger mellem 12 og 41 år og gransket sammenhængen mellem alkoholforbrug og udviklingen af astma.

Bedre at drikke end at lade være
Deltagerne har løbende besvaret spørgsmål om blandt andet helbred og alkohol, mens den otte år lange undersøgelse stod på.

Mindre end fire procent af de tvillinger, der drak maksimum seks genstande om ugen udviklede astma. De tvillinger, der aldrig eller næsten aldrig rørte en dråbe alkohol, havde højst risiko fro at få astma. Risikoen var 1,4 gange højere end testtvillingerne, der drak med måde.

Det er dog heller ikke vejen frem bare at suge løs af flaskerne, hvis du vil slippe for den kroniske lungelidelse. Testpersoner med et højt alkoholforbrug havde 1,2 gange så høj risiko som de moderate drankere.

- Det er gode data fra tvillingeregistret, og det er et simpelt, men godt studie, som viser en statistisk sammenhæng mellem astma og alkohol. Og det ser ud til, at et moderat alkoholindtag er beskyttende i forhold til udviklingen af astma, siger Sofie Lieberoth til Videnskab.dk.

Alkohol dræber måske luftvejsirritationer
Hun står bag undersøgelsen, der er del af hendes bacehloropgave på medicinstudiet, men ved ikke, hvordan alkohol beskytter mod astma. På konferencen i Holland spekulerede nogle forskere dog i, at alkohol virker antiinflammatorisk og slår irritationer i luftvejene ned.

Drik med måde - demensen væk

Lieberoth understreger, at der er brug for flere studier, før forskerne kan sige noget om, hvordan for eksempel livsstil spiller ind på astmarisikoen

Overlæge ved Dansk BørneAstma Center understreger over for Videnskab.dk, at

- Epidemiologiske studier af alkohol er vanskelige at tolke på, fordi alkohol i ekstrem høj grad er forbundet med andre livsstilsfaktorer, som kan være de bagvedliggende årsager. Andre studier har vist, at alkohol synes forbundet med øget risiko for astmaeksem.

Tidligere forskning også vist, at et stort alkoholforbrug øger risikoen for allergi markant.