Patientvildledning skal stoppes

Klar besked om bivirkninger: Læger skal leve op til deres ansvar i stedet for at bruge medicin- firmaernes reklamepjecer

– Der skal være overensstemmelse mellem det, som lægen fortæller patienten, og det, som er godkendt af Lægemiddelstyrelsen, siger Sophie Hæstorp Andersen (S). (Polfoto)
– Der skal være overensstemmelse mellem det, som lægen fortæller patienten, og det, som er godkendt af Lægemiddelstyrelsen, siger Sophie Hæstorp Andersen (S). (Polfoto)

En kommende regering vil sætte en stopper for sygehusenes vildledning af patienter. Det sker, efter Ekstra Bladet i går kunne afsløre, hvordan offentlige læger ukritisk uddeler medicinalindustriens reklamepjecer, der skjuler og nedtoner alvorlige bivirkninger ved medicin.

Det fastslår Sophie Hæstorp Andersen, Socialdemokraternes sundhedsordfører:

– Vi ved i forvejen ikke særlig meget om de her lægemidler, så det er ret bekymrende, hvis patienterne ikke får at vide, at de skal være ekstra opmærksomme på, at der kan være bivirkninger. Det er mærkeligt, hvis lægerne nedtoner bivirkningerne over for patienterne. Der skal være overensstemmelse mellem det, som lægen fortæller patienten, og det, som er godkendt af Lægemiddelstyrelsen, siger hun.

Mere objektiv information
Også sundhedsordfører Jonas Dahl (SF) lover et opgør med, at lægerne bruger medicinalindustriens reklametryksager som patientinformation.

– Lægen har et ansvar for de eventuelle bivirkninger, der kan opstå i forhold til den ordinerede medicin. Men det er et problem, at lægen i dag ikke har mulighed for at søge objektiv information om lægemidler. Det er Lægemiddelstyrelsen, der skal sørge for at videregive informationerne, og det gør styrelsen ikke i tilstrækkeligt omfang. Den nye regering vil se nærmere på det og sikre sig, at der fremadrettet vil være en uvildig database, hvor lægen skal finde sin information, siger Jonas Dahl.

Birgitte Josefsen, sundhedsordfører fra Venstre, mener også, at lægerne har pligt til at informere patienterne ned i mindste detalje om medicinens bivirkninger.

– Så har lægen gjort det, han skal gøre. Ellers må lægen tage sig sammen, for det er hans ansvar. Det her vil jeg ikke gøre noget ved, for det hører under regionerne. Det er dem, der har ansvaret for sygehusdriften, og dem, der opererer inden for det område, siger hun.