Vi drukner i sæd

Sædbanken Cryos har fyldt lagrene, og 600 donorer på ventelisten. Læs her, om din sæd kan bruges

Sædbanken Cryos' lagre er propfyldte, og kun få typer mænd får adgang til at donere. De skal helst være mørkhårede og brunøjede eller indere. (Foto: Colourbox)
Sædbanken Cryos' lagre er propfyldte, og kun få typer mænd får adgang til at donere. De skal helst være mørkhårede og brunøjede eller indere. (Foto: Colourbox)

- Lagrene er propfyldte. Vi har mere end 70 liter sæd og næsten 500 donorer i karantæne. Vi afviser massivt og har haft en enorm tilstrømning de seneste år. I øjeblikket har vi faktisk 600 donorer på venteliste, siger Ole Schou, direktør for verdens største sædbank, Cryos, til ekstrabladet.dk.

Rødhåret sæd bandlyst
Men nogle mænd bliver afvist mere end andre. For eksempel de rødhårede.

- Der er for mange rødhårede i forhold til efterspørgslen. Jeg tror ikke, man vælger en rødhåret, medmindre partneren - for eksempel den sterile mand - er rødhåret, eller fordi den enlige kvinde har en præference for rødhårede. Især sidstnævnte er der måske ikke så mange af, siger Ole Schou.

Derfor må de rødhårede gå hjem igen fra sædbanken.

Læs også: Nej tak til rødhåret sæd

Det er dog ikke alle, der undgår de røde haletudser.

- Vi sælger til Irland. Her går det som varmt brød.

Sydeuropæere støvsuger sædlagre

Mænd med brune øjne og mørkt hår behøver dog ikke at gå forgæves til sædbanken.

- Vores lagre bliver støvsuget for mænd med brune øjne og mørkt hår. Det er det, de især efterspørger sydpå - i Spanien, Italien og Grækenland, hvor de ikke søger typiske danske lysblonde og blåøjede donorer. Men nogen danske kvinder vil også gerne have mørkhårede og brunøjede donorer.

Læs også: Enlige kvinder er sæd-snobber

Mangel på indiske celler
Måske overraskende er indiske sædceller også en mangelvare.

- Der er en fjollet regel i Indien om, at man ikke kan eksportere sæd og æg fra Indien. Da der bor mange barnløse indere uden for Indien, som gerne vil have indiske børn, skaber det jo et problem. Så indisk sæd har vi også brug for.

Cryos har afdelinger i New york i USA, Mumbai i Indien, København og Aarhus og sælger sæd til over 65 lande i hele verden.

- Der er ikke nogle nationaliteter, som vi ikke ser en efterspørgsel fra. Det er kun Antarktis, vi ikke har sendt sæd til, siger Ole Schou.

Er din sæd af den efterspurgte slags, kan du tjene mellem 250 og 500 kroner på at tømme sjoveren i sædbanken. Beløbet afhænger af kvalitet og volumen.

Har du oplevet at blive afvist i sædbanken, så skriv til kup!