Annonce:
Annonce:

Nullermænd forgifter dig

Det er ikke monstre men nullermænd, der er en lurende fare under din seng. De er fyldt med miljøgifte, viser undersøgelse

Støvsug godt under sengen, for dit støv kan indeholde mange miljøgifte. (Foto: Colourbox)
Støvsug godt under sengen, for dit støv kan indeholde mange miljøgifte. (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Sundhed

Støv og nullermænd under sengen indeholder miljøgifte, som vi hver nat indånder og optager i organismen. Det skriver den svenske miljøorganisation Naturskyddsföreningen (SNF) i en ny rapport.

Læs hele rapporten her

Organisationen har i deres laboratorium analyseret indholdet af miljøgifte i støv indsamlet i tilfældigt udvalgte soveværelser fordelt på tolv forskellige lande. Halvdelen af landene var EU-lande, og den anden halvdel var udviklingslande.

Kræftfremkaldende nullermænd
Det viste sig, at nullermænd af alle nationaliteter indeholdt kræftfremkaldende og/eller hormonforstyrrende stoffer som ftalater, nonylphenoler, bisphenol, metylkviksølv, kviksølv, bly og cadmium.

Annonce:

– Ikke engang når vi sover bliver vi forskånet for miljøgifte. Indendørsstøv verden over indeholder farlige kemikalier, som kan skade vores helbred. Børn er ekstra følsomme og særligt udsatte for miljøgifte i støv, ikke mindst over for hormonforstyrrende emner, siger Mikael Karlsson der er talsmand for Naturskyddsföreningen (SNF), i en pressemeddelelse.

LÆS: Syg diæt: Jeg lever af støv

Kan give farlige effekter
Selv om koncentrationerne af de forskellige stoffer er små, så kan kombinationen af mange forskellige stoffer i små doser give såkaldte kombinations- eller cocktail-effekter.

Den kombinerede effekt af flere stoffer kan ændre eller forstærke stoffernes virkning på for eksempel hormonbalancen, selv om hvert enkelt stof holder sig under den officielle grænseværdi. Især for børn er der en risiko, når de udsættes for mange forskellige kemikaliepåvirkninger på en dag.

LÆS: Løj om giftige sutteflasker

- Resultatet viser tydeligt, at den samlede eksponering for hormonforstyrrende emner må bringes ned, siger David Gunnarsson, der er kemikaliesagkyndig i Naturskyddsföreningen, i en pressemeddelelse.

Hormonforstyrrende stoffer er blandt andet under mistanke for at være årsag til, at flere drengebørn i dag fødes med deformerede kønsorganer og at små piger går tidligt i puberteten.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
BREAKINGBREAKING
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Hvis Mette går, bør der udskrives valg
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: