Nu kontrollerer kødet sig selv

Kødproducenternes skræk: En nyopfunden sensor viser ved farveskift, når kødet er for gammelt

Denne lille strimmel plastic kan fortælle dig, om dit kød er dårligt. (Foto: Fraunhofer EMFT)
Denne lille strimmel plastic kan fortælle dig, om dit kød er dårligt. (Foto: Fraunhofer EMFT)

Snart kan det være slut med råddent kød og fusk med fordærvede fødevarer. Det skal en ny opfindelse sørge for.

Forskere på Fraunhofer Institute i Münschen har fundet frem til et stof, der reagerer, når kød og fisk begynder at fordærves. Med en lille fiks sensor-strimmel i kødpakken kan den holde øje med, om kødet er friskt, eller om det har ligget for længe i køledisken. Er kødet begyndt sin forrådnelsesproces, skifter sensoren simpelthen farve. Skifter den grønne eller gule strimmel til en klar blå farve, er det tegn på, at man ikke bør spise kødet.

Læs også: Danish Crown sviner med hygiejnen

Forskerne bag opfindelsen er selv meget begejstrede og spår den en stor fremtid i kødindustrien.

Mere teknisk forklaret reagerer sensoren på de molekyler, der udskilles, når kødet går i forrådnelse. Det er de samme molekyler, der får kødet til at ændre lugt. Når der er udskillet så mange molekyler, at maden ikke bør spises, får sensoren en klar, blå farve.

- I modsætning til en 'mindst holdbar til'-dato, som altid er en vurdering fra producenten, kan sensoren meget præcist vurdere, hvornår kødet er for gammelt, siger en af forskerne ved EMFT, Dr. Anna Hezinger. Hun lover, at sensoren bliver billig i produktion, så den kan anvendes bredt hos producenter og forbrugere.

Næste skridt er en scanner
Ifølge Dr. Hezinger, er sensoren ikke kun interessant i forhold til at forebygge kødskandaler og ulækre overraskelser hos forbrugeren. Det kan også hjælpe de mange mennesker, der er følsomme over netop disse molekyler, og som bliver syge af at spise for gammelt kød.

Læs også: Køleskabshygiejne for dummies

Sensoren er udarbejdet på Fraunhofer Research Institution for Modular Solid State Technologies EMFT i München og er finansieret af det tyske Uddannelses- og Forskningsministerium.

Forskernes næste projekt er at udvikle en scanner, der kan fortælle om kødets stand alene ved, at man kører den henover det vakuumpakkede kød i butikkernes kølemontre. Hvis denkan fremstilles til en acceptabel pris, vil det formentlig snart være en fast bestanddel i enhver taske, der kommer med på indkøb.