Hospitaler får rekordhøje karakterer

Hele 24 af 60 offentlige hospitaler får fire stjerner i den seneste karakterbog fra Sundhedsstyrelsen

Aldrig har patienterne været så tilfredse med deres sygehuse, og det smitter nu også af på de karakterer, som Sundhedsstyrelsen uddeler til hospitalerne.

Hele 24 af de 60 offentlige sygehuse har i den seneste karakterbog fået fire stjerner, når det gælder de fysiske rammer og patienternes tilfredshed med servicen, mens de er indlagt eller skal behandles ambulant. Det skriver Berlingske.

Dermed er mere end hvert tredje hospital rykket ind i den næstbedste kategori, og det er rekord. Vejle Sygehus var således gennem flere år det eneste fire-stjernede offentlige sygehus i karaktersystemet, som blev introduceret i 2006.

Ifølge Sundhedsstyrelsen skyldes karakterløftet især, at en del sygehuse har formået at hæve deres andel af tilfredse patienter i de årlige landsdækkende undersøgelser af patienternes oplevelser, som er et af de centrale parametre i karaktergivningen.

- Generelt er patienterne meget tilfredse med deres oplevelser på sygehusene, siger akademisk medarbejder i Sundhedsstyrelsen Nils Raahauge.

- Men vi kan se, at nogle sygehuse har formået at øge patienttilfredsheden en smule mere end andre og når dermed op på det pointtal, som udløser fire stjerner i stedet for tre.

Systemet med uddeling af stjerner blev indført af daværende sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) med blandt andet det formål at give patienterne bedre mulighed for at vælge, hvor de vil behandles.

Vurderingen er dog, at patienterne kun bruger det i meget beskedent omfang.

Til gengæld har den indbyrdes konkurrence mellem sygehusene skubbet på for at forbedre kvaliteten af for eksempel hygiejnen for på den måde at reducere risikoen for infektioner, skønnes det.