Det er ikke nok med en simpel skylning, hvis du vil være sikker på, at dit jordbær er renset for sygdomsbakterier.
- Hvis det sidder i en klump jord, for eksempel, som du skyller af, har du jo fjernet det på den måde. Så selvfølgelig kan få noget af det af. Men du kan ikke garantere, at det er fri for patogener (sygdomsfremkaldende mikroorganismer, red.), siger professor Susanne Knøchel fra Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.
Hvis du skyller frugten på den forkerte måde, så kan du endda risikere at sprede bakterierne i stedet for at fjerne dem, forklarer hun.
Sådan skylles jordbær bedst
Susanne Knøchel anbefaler generelt, at meget beskidte stykker frugt og grønsager skylles for sig, så man ikke risikerer at sprede jord og bakterier til mindre beskidte eksemplarer.
- Med jordbær, så er det bedste, ikke at fjerne foden først, og så skylle dem af flere omgange og sørge for at få al jorden fra. Er der nogle bær, som er særligt beskidte, så tager man dem individuelt, inden man blander dem sammen med alt det andet, siger Susanne Knøchel.
Dansk Supermarked: Ingen lort på vores jordbær
Afhængig af producenten
Hvis du vil være helt sikker på, at dine jordbær ikke indeholder bakterier, så er eneste udvej at koge dem.
Ikke specielt tillokkende, hvis du havde glædet dig til friske jordbær med fløde. Så hvis du vil have det, bliver du nødt til at krydse fingre for, at bærrene er høstet et sted med god hygiejne.
- Forbrugeren er ret underlagt, hvordan tingene er i producentleddet, når det gælder ting som bær. Med for eksempel hindbær er det jo meget svært at komme ind i alle hjørner, når man skyller dem, siger Susanne Knøchel.
TV: Optagelser: Sådan er dine jordbær plukket
Flere bliver syge af grønsager
Den nyligt overståede VTEC-epidemi, hvor først agurker og så bønnespirer blev udråbte som sygdomsbærere, er kun den seneste i rækken af sygdomsudbrud forårsaget af rå frugt og grønt.
Mens man tidligere havde fokus på bakterier i mælkeprodukter og kød, så er der i dag et stigende antal mennesker, som bliver syge af at spise frugt og grønt, siger Susanne Knøchel.
- Det skyldes blandt andet, at man importerer flere varer, at man kører varerne rundt i verden, så de bliver mere udbredt. Og så at vi simpelthen spiser mange flere ubehandlede frugter og grønsager i dag. Hvis du kigger bare en generation tilbage, så var det der med at spise for eksempel rå salater slet ikke så udbredt, siger Susanne Knøchel.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.