Egyptiske frø kan være skyld i VTEC-sygdom

Europæiske eksperter har sporet egyptiske bukkehornsfrø i jagten på VTEC-bakterie, men usikkerhed består

Importerede bukkehornsfrø fra Egypten er muligvis kilden til den farlige tarmbakterie VTEC, der har kostet 48 mennesker i Tyskland og Sverige livet og gjort flere tusinde syge.

Det viser de foreløbige undersøgelser, som europæiske forskere står bag.

VTEC-smitten i Tyskland og et mindre et ved den franske by Bordeaux er begge sat i forbindelse med bønnespirer. I Danmark har 23 mennesker været indlagt på hospitalet med den ubehagelige mavesygdom.

Eksperterne fra Det Europæiske center for Sygdomsforebyggelse (ECDC) og Den Europæiske Myndighed for Fødevaresikkerhed mener at kunne konstatere, at "fortæringen af bønnespirer er den formodede udløser af infektionen i både den franske samling og det tyske udbrud".

De har forsøgt at finde kilden, og det har ledt dem til bukkehornsfrø, der blev importeret fra Egypten i 2009 eller 2010. Bukkehornsfrø bruges i bønnespireblandinger.

Eksperterne mener, at forureningen af frøene med den farlige bakterie kan være opstået i forskellige trin fra producenten, til transportøren, pakningen og distributionen.

- Det betyder også, at andre partier af potentielt forurenede frø stadig er i omløb inden for EU og måske også udenfor, siger de.

VTEC-bakterien kan give stærk diarre og i de værste tilfælde nyresvigt, der kan føre til døden.

De europæiske forskere fastslår, at der stadig er "meget usikkerhed" om, hvorvidt disse frø fra Egypten er den sande forklaring, eftersom der ikke endnu findes nogle "positive bakteriologiske resultater".

Indtil videre anbefaler de forbrugerne, at de ikke dyrker bønnespirer til eget forbrug, og at bønnespirer ikke bør spises rå, men koges.

Der kan læses mere om den foreløbige undersøgelse på ECDC's hjemmeside: http://ecdc.europa.eu/en

0 kommentarer
Vis kommentarer