Ondt i ryggen rammer unge

Andelen af danskere med ondt i ryggen er lige så højt for unge mellem 16 og 24 år som blandt resten af befolkningen

Mere end hver tredje unge mellem 16 og 24 år har ondt i ryggen. (Foto: Colourbox)
Mere end hver tredje unge mellem 16 og 24 år har ondt i ryggen. (Foto: Colourbox)

Godt hver tredje dansker under 25 klager over smerter i ryggen, skriver metroXpress. Det dokumenterer en ny rapport, som Statens Institut for Folkesundhed (SIF) har lavet for Gigtforeningen.

- Det er bemærkelsesværdigt og bekymrende. Tallene viser, at ryglidelser ikke kommer med alderen. Tværtimod kommer de oftest tidligt i livet, siger Lene Witte, der er direktør i Gigtforeningen, om resultaterne.

Rapporten viser, at mens andelen af 16-24-årige med rygproblemer er 34,3 procent, er tallet for hele befolkningen 34,6 procent.

Læs: For meget arbejde er dårligt for ryggen

Epokegørende resultat
De nye resultater betyder, at man kan gribe mere effektivt ind over for rygproblemer, mener Jan Hartvigsen, der er professor i klinisk biomekanik ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.

- Det er lidt af en guldåre, vi har fundet her. Det ser ud til, at det er blandt de unge, at løsningen til effektiv forebyggelse ligger. Og det viser også, at indsatsen hidtil ikke har virket, siger Jan Hartvigsen og forklarer, at det firedobler risi-koen for rygsmerter i voksenlivet, hvis man allerede som ung døjer med smerter i ryggen.

Læs: Rygproblemer koster 17 milliarder

Han kalder resultaterne for ‘epokegørende ny viden' og har endnu ikke noget bud på, hvad årsagen til de unges rygsmerter kan være.

- Det er 10.000 dollar-spørgsmålet. Vi ved nu, at problemerne starter langt tidligere, end man har troet indtil nu. Vi er på vej mod et paradigmeskifte, siger Jan Hartvigsen til metroXpress.

Der skal sættes tidligt ind
Gigtforeningens Lene Witte mener også, at der er behov for at sætte ind langt tidligere, end man gør i dag.

- Risikoen er, at hvis ikke vi gør noget, så vil rygsmerterne sætte sig som kroniske smerter, der ikke alene vil gøre varigt ondt på den enkelte, mens også på samfundsøkonomien, siger direktøren for Gigtforeningen.

Netop økonomien i rygsmerterne bliver også dokumenteret i rapporten, hvori det anslås, at det årligt koster samfundet mere end 17 milliarder kroner, at mere end hver tredje dansker går rundt med rygsmerter.

0 kommentarer
Vis kommentarer