Læger skal sige nej til gaver

Forskningsmidler og gode honorarer for undervisning bør også være med i Lægeforeningens etiske kodeks, mener Læger Uden Sponsor

Lægeforeningen er på vej med en etisk kodeks for at regulere lægernes forbindelse til medicinindustrien.

Der skal være spilleregler for lægemiddelkonsulenters besøg hos lægerne, så både tidspunktet for besøget og emnet er aftalt på forhånd. Samtidig skal det være forbudt for lægerne at modtage så meget som en kuglepen.

Og kuglepenne og kalendere er ikke det største problem. Det er derimod den mere usynlige og indirekte markedsføring af medicin via læger. Det mener dr.med. Inga Marie Lunde fra netværket Læger Uden Sponsor.

Hun opfordrer Lægeforeningen til også at inddrage forskningsmidler og gavmilde undervisningshonorarer fra medicinindustrien i den kommende etiske kodeks.

- Vi er nøglepersonerne. Hvis industrien kan ændre vores behandlingsvaner og opfattelse af sygdom, så har man stor afsætningsmulighed, siger Inga Marie Lunde.

Hun mener, at medicinalindustrien har held til at påvirke læger til at ordinere stadig flere produkter, og at der er belæg for, at goodwill til industrien gør læger ukritiske, så forskningsresultater fordrejes.

Heller ikke læger bider den hånd, som fodrer dem. Lægerne kan blive afhængige af forskningsmidlerne og de gode honorarer, som industrien betaler for undervisning, mener hun.

Hertil kommer hele det netværk, som industrien kan opbygge ved at betale konferencer. Inga Marie Lunde foreslår, at man mere skulle se på, om forskningsresultater bliver påvirket i den retning, som industrien ønsker, når industrien betaler forskningen.

- Det er alvorligt, hvis lægerne bliver mindre kritiske over for lægemidler, de har en økonomisk binding til, siger hun.

- Ofte siges det ikke, at forskerne er finansieret af firmaer. Det bliver ikke skrevet i videnskabelige artikler, siger Inga Marie Lunde fra Læger Uden Sponsor.

Bestyrelsen i Lægeforeningen skal vedtage den nye kodeks i august. Ifølge formanden for lægemiddeludvalget, Yves Sales, er det almindeligt, at lægemiddelkonsulenter på vej ud af døren anbefaler et lægemiddel til andre sygdomme, end det er godkendt til af myndighederne.

- Det er ikke tilladt, og det vil vi meget gerne forhindre, siger han i en pressemeddelelse.

0 kommentarer
Vis kommentarer