Storbyen gør dig psykisk syg

Folk som bor i byen har en større risiko for visse psykiske sygdomme. Deres hjerner bliver mere følsomme for stress, mener forskere

Livet i byen kan slide på hjernen, viser forskning. (Foto: Christian Klindt Sølbeck)
Livet i byen kan slide på hjernen, viser forskning. (Foto: Christian Klindt Sølbeck)

Livet er hektisk i storbyen og det kan slide på dit mentale helbred med større risiko for visse psykiske sygdomme.

Tidligere forskning har vist, at hvis man er opvokset og bor i en storby, har man en højere risiko for at få skizofreni. Der er ifølge nyhedsbureauet AP også forskningsresultater, der tyder på, at byboere har en højere risiko for angst og humørsvingninger, men dette er ikke entydigt bevist.

Nu har forskerne måske en forklaring: Byboere bliver tilsyneladende mere følsomme over for stress forårsaget af andre mennesker, viser forskning offentliggjort i tidsskriftet Nature.

Læs også: Ti gode råd til at undgå stress på ferien

Forskerne foretog hjernescanninger, hvor de sammenlignede hjernens reaktion hos henholdsvis landboere og byboere, som blev kritiseret af forskningslederen, imens de udførte en opgave - altså, blev påført stress af et andet menneske.

Det viste sig, at de, som boede i byen eller var vokset op i byområder, reagerede kraftigere på stressen i visse områder af hjernen. Dette kan forklare, hvorfor livet i byen kan højne risikoen for skizofreni og andre psykiske sygdomme, siger forskerne ifølge AP.

0 kommentarer
Vis kommentarer