Hver tredje 15-årig dropper måltider

Det kan få store konsekvenser for de mange unge, der ikke spiser regelmæssigt. Ungeborgmester Anne Vang (S) mener, at forældrene skal stramme op

Man skal ikke droppe maden, hvis man vil være slank, siger læge Christian Mølgaard. (Foto: Colourbox)
Man skal ikke droppe maden, hvis man vil være slank, siger læge Christian Mølgaard. (Foto: Colourbox)

Det sker ofte, at børnene i de store klasser går sultne i skole eller dropper at spise frokost, skriver metroXpress.

Det viser undersøgelsen ‘Børnesundhedsprofil 2009', som er blevet lavet for Københavns Kommune blandt kommunens skolebørn.

I undersøgelsen svarer en tredjedel af de 15-årige og hver sjette 11-årig, at de ofte ikke spiser enten morgenmad eller frokost.Resultaterne kommer bag på børne- og ungeborgmester Anne Vang (S) i Køben­havns Kommune.

- Det er et kæmpestort problem. Hvis man ikke får noget at spise, så bliver man lettere irritabel, har sværere ved at koncentrere sig, og man lærer simpelthen dårligere, lyder det fra Anne Vang.

Læs også: Overvægtige bliver overladt til tidlig død

Forældrenes ansvar
Fænomenet er ikke ukendt. I 2007 viste en rapport fra DTU Fødevareinstituttet, at 10 procent af alle danske børn i aldersgruppen 4 til 14 år og 40 procent af de 15 til 18-årige ikke fik morgenmad. Og konsekvenserne af at droppe morgenmåltidet er store, forklarer Christian Mølgaard, læge og lektor i børneernæring ved Institut for Human Ernæring, Køben­havns Universitet.

- Der er en klar sammen­hæng mellem det og problemer med overvægt og fedme senere i livet. Det er også bevist, at eleverne får en nedsat skoleperformance, siger Christian Mølgaard, der har beskæftiget sig med kostens betydning for ind­læring.

I København vil Anne Vang give forældrene en opsang.

- Det er forældrenes ansvar, at deres børn kommer i skole og har fået ordentlig morgenmad, siger hun til metroXpress.

Læs også: Nikotin skal bekæmpe fedme

De fattigede hjem
Dernæst vil borgmesteren udbrede skolemadsordningen EAT, som i øjeblikket kører forsøg på fem skoler. Her giver skolerne billigere mad til børn fra fattige familier.

- Det er ofte dem, der kommer fra fattige hjem, der ikke har madpakker med, siger Anne Vang om ordningen, der skal puste liv i skolemaden, efter man sidste år måtte droppe skolemaden på en række skoler, fordi tilslutningen var for lav.

Generelt tror hun stadig på, at der er grobund for skolemad, da madpakker i hendes øjne ikke er vejen frem.

- Jeg kan tydeligt huske det der med, at rugbrødet bliver vådt af de velmenende agurker. Det var faktisk historisk klamme madpakker, så jeg kan godt forstå, at børnene smider madpakkerne i skraldespanden, siger børne- og ungeborgmesteren.

0 kommentarer
Vis kommentarer