Alkoholisme er 71 procent arveligt

Generne har hovedparten af skylden for, om man udvikler sig til alkoholiker senere i livet, mens miljø kommer i anden række

Arvelige faktorer har 71 procent af skylden, når et alkoholproblem bider sig fast. (Foto: Jens Dersling)
Arvelige faktorer har 71 procent af skylden, når et alkoholproblem bider sig fast. (Foto: Jens Dersling)

Når et menneske bliver alkoholiker, så skyldes det i højere grad gener end det miljø, man er vokset op i. En omfattende norsk/amerikansk undersøgelse har påvist, at hele 71 procent af risikoen for at blive alkoholiker er arveligt betinget, skriver norske Aftenposten.

- Det, at 71 prosent af årsagerne til at personer i den generelle befolkning bliver alkoholafhængige er genetiske, er højere end vi havde forventet. Bare 29 procent er miljø, siger forsker Eivind Ystrøm fra Folkehelseinstituttet, som har stået bag undersøgelsen.

Tidligere undersøgelser af alkoholisme har tydet på, at risikofordelingen imellem arv og miljø var 50/50, men arv betyder altså endnu mere.

Læs: Ølhunden glammer mindre

Pas på hvis du er belastet
Hvis far eller mor (eller dem begge to) er alkoholikere, så er der altså en stor risiko for, at man selv bliver afhængig af alkohol. Men det betyder ikke, at man ikke kan gøre noget for at undgå det, understreger forskerne.

- Hvis man er genetisk disponeret bør man måske have et mere bevidst forhold til sit alkoholforbrug og stille sig selv spørgsmål som, om man er den, der altid bliver fuldets til festen og som ikke kan holde op med at drikke. Det at udvise forsigtighed er aldrig nogen dårlig forebyggelse, siger Eivind Ystrøm

Han mener også, at de nye resultater kan hjælpe med at gøre afvænning og behandling af alkoholikere mere effektiv.

Læs: Fulde-gen kan forhindre alkoholisme

Stor sikkerhed
Godt 4200 enæggede og tveæggede tvillinger deltog i undersøgelsen, der er et samarbejde imellem det norske Folkehelseinstituttet og det amerikanske Virginia Commonwealth University. Alle deltagere var hvide mænd mellem 18 og 56 år fra Virginia i USA.

Kombinationen af et tvillingestudie med den meget ensartede sammensætning af forsøgspersoner, gør resultaterne meget pålidelige, siger forskerne.

- Det er et banebrydende studie, fordi man aldrig før har kunnet vise arveligheden knyttet til alkoholisme med så stor sikkerhed, siger Eivind Ystrøm til Aftenposten.

0 kommentarer
Vis kommentarer