Her er din sengekammerat

Hvis du ikke behandler din hovedpude ordentligt, kan du regne med at sove med et par millioner af de her - og deres lort

Husstøvmiderne lever i bedste velgående side om side og iblandt os. Hjemme hos dig hygger millioner af dem sig lige nu. De er ulækre, og de kan fremkalde allergi.

Det værste ved dem er, at du aldrig kommer dem alle til livs - hvis du har sovet med den samme hovedpude i seks år, består cirka 10 procent af den af døde og levende husstøvmider og deres ekskrementer. Det viser undersøgelser foretaget af den danske allergi-vaccineproducent ALK Abello.

Miderne - dine bofæller - er der, og de vil altid være der. Men du kan minimere antallet af dem, hvis du følger en række råd.

Kulden giver husstøvmiderne kronede dage

Husstøvmiderne trives dårligt i et tørt og lunt soveværelse, hvor luftfugtigheden er lav. Og så kan man tage livet af de små fætre, hvis man udsætter dem for over 55 grader.

Du kan derfor minimere antallet af mider i din seng, hvis du:

• Vasker dyner og puder ved 60 grader C mindst fire gange om året og tørrer dem i tørretumbler

• Vasker sengelinned ved 60 grader mindst hver 14. dag

ADR! Se her, hvordan støvmiderne i din seng ser ud, når de er forstørret

• Bruger en rullemadras og vasker den ved 60 grader mindst fire gange om året

• Lufter ud med gennemtræk 5-10 minutter tre gange dagligt og når huset er fugtigt efter for eksempel et bad eller madlavning

• Varmer alle rum i huset op til minimum 20 grader C. Hvis du vil sove køligt, kan du varme soveværelset op om dagen og lufte ud og skrue ned for varmen, før du går i seng

• Gør grundigt rent en gang om ugen. Husk at lufte ud under og efter rengøringen

Ifølge eksperterne er det ikke nok at fryse, lufte eller tørretumble dyne og pude. Støvsugning og vask på mindre end 60 grader kan miderne også overleve.

Hvad og hvor er støvmiderne
Husstøvmider er små, hvide, ottebenede dyr, som du ikke normalt kan se med det blotte øje. De måler fra 0,1 til 0,6 mm. Husstøvmiden hører til spindlerfamilien, samme familie som edderkopper.

Støvmiderne findes ikke i alt støv, men ligger fortrinsvis og hygger sig i din seng.

- Miderne kræver noget mad, vores døde hudskæl blandt andet, og så kræver de fugt, og det får de fra den varme, som vi producerer, når vi ligger under dynen om natten, forklarer rådgivningschef Betina Hjorth fra Astma-Allergi Forbundet.

De, som er allergiske over for støvmider, vil dog også blive generet af støv generelt, selv om det ikke indeholder miderne.

- Husstøvmiderne er det, vi kalder allergener, altså dem der skaber allergien. Støvet er det, vi kalder en irritant: Det er ikke det, som skaber allergien, men på grund af allergien vil det irritere dine sarte slimhinder og give dig symptomer, siger Betina Hjorth.