Født for tidligt? Det følger dig hele livet

For tidligt fødte børn lider gennem opvæksten af et dårligere helbred, og de har sværere ved at klare sig socialt og fagligt i skolen

Omkring 4615 danske børn bliver hvert år født for tidligt. (Foto: Colourbox)
Omkring 4615 danske børn bliver hvert år født for tidligt. (Foto: Colourbox)

Studiet har fulgt for tidligt fødte børn, der i dag er 23 år gamle, og det viser klart, at der er visse problemer, der knytter sig til at være kommet for tidligt ud i verden. Noget, der også har betydning ind i voksenlivet.

Den for tidlige fødsel indebærer meget lav fødselsvægt, mange blodprøver, kirurgi og vejrtrækningsbesvær, og det påvirker babyens produktion af stresshormonet kortisol, der blandt andet styrer både stofskiftet og immunforsvaret, skriver amerikanske University of Rhode Island.

Læs også: Tidlig fødsel øger risiko for DAMP

Det indebærer blandt andet, at nogle børn oplever problemer med lungefunktionen, højere hvile-blodtryk og øget risiko for kroniske lidelser.

Indlæringsvanskelighederne viser sig ikke hos børnene, før de når anden klasse og de øvrige mellemste trin i skolen. Desuden havde de for tidligt fødte færre venner.

Læs også: Her er verdens mindste baby

På den positive side konkluderer undersøgelsen, at de for tidligt fødte til gengæld har en udpræget viljestyrke til at slå i gennem. Det mødrende ophav spiller også en stor rolle. Hvis moren sørger for et omsorgsfuldt miljø, og i øvrigt er ivrige fortalere for børnene i skolen, vil barnet klare sig bedre akademisk, socialt og fysisk.

I Danmark bliver der født cirka 65.000 børn om året. Af dem bliver cirka 7,1 procent født tidligt – det vil sige mere end tre uger før terminen.

0 kommentarer
Vis kommentarer