Hospitalsdørene er lukket for pårørende

Pårørende til psykisk syge patienter inddrages ikke i behandlingen. Det er en stor fejl, mener eksperter.

Psykiatrilægernes forening mener, at hospitalerne er for dårlige til at inddrage pårørende i behandlingen af psykisk syge patienter (Polfoto)
Psykiatrilægernes forening mener, at hospitalerne er for dårlige til at inddrage pårørende i behandlingen af psykisk syge patienter (Polfoto)

Når hospitalsdørene åbner for landets mere end 500.000 psykisk syge patienter, smækker de i hovedet på patienternes pårørende. Tre ud af fem pårørende til voksne patienter mener således, at de slet ikke er blevet inddraget i behandlingen.

Det viser den seneste tilfredshedsundersøgelse af psykiatrien fra Danske Regioner, skriver Information.

For dårlige til at inddrage pårørende
Samtidig dokumenterer en anden undersøgelse af hospitalsafdelingerne, udgivet af Danske Regioner i år, at mere end halvdelen af de pårørende aldrig er blevet inviteret til et møde af læger eller sygeplejersker.

- Vi er dårlige til at inddrage pårørende i den danske psykiatri, og det er vanvittig vigtigt, at vi bliver bedre til det, siger AndersFink-Jensen, der er formand for psykiatrilægernes forening, Dansk Psykiatrisk Selskab.

- Der er simpelthen ingen undskyldning for, at personalet ikke gør det, tilføjer han.

Pårørende kan fremme behandlingen
Han bakkes op af Anne Lindhardt, overlæge og chef på Psykiatrisk Center København.

- Pårørende er en ressource og en nødvendighed i forhold til patientens behandling. Vi skal blive meget bedre til at bruge dem, end vi er i dag, siger hun til Information.

Al forskning dokumenterer ligeledes, at inddragelse af patientens nærmeste fremmer behandlingen af psykisk syge.

Tre ud af fire bliver genindlagt
En omfattende amerikansk undersøgelse fra 2002 fra Vermont Universitet konkluderer blandt andet, at risikoen for tilbagefald for psykisk syge falder fra 40 til ni procent, hvis behandling med medicin og samtaleterapi suppleres med inddragelse af pårørende.

Til sammenligning bliver mere end tre ud af fire patienter i den danske psykiatri genindlagt. Et tal, der har været konstant siden 1999, skriver Information.

0 kommentarer
Vis kommentarer