Dit job giver dig lungekræft

Livsfarlige fag: Selv om forskningen taler sit klare sprog, skærer regeringen kraftigt i støtten til arbejdsmiljøet

Hvis man arbejder med at lakere, har man en højere risiko for at få lungekræft end den gennemsnitlige dansker. Også i andre brancher er risikoen høj. (Modelfoto: Lærke Posselt/Polfoto)
Hvis man arbejder med at lakere, har man en højere risiko for at få lungekræft end den gennemsnitlige dansker. Også i andre brancher er risikoen høj. (Modelfoto: Lærke Posselt/Polfoto)

Industrilakerere, tarmrensere, pølsemænd og kvindelige soldater har én ting til fælles. De har høj risiko for at få lungekræft.

De fire erhverv er dog kun et lille udsnit af den liste, som Johnni Hansen, seniorforsker ved Institut for Epidemiologisk Kræftforskning under Kræftens Bekæmpelse, står bag.
Find din arbejdsplads på risikolisten

Han har gennemgået alle lungekræftdiagnoser over en periode på 33 år, og dommen er klar: Nogle erhvervsgrupper har langt større risiko for at udvikle lungekræft end andre.
Læs: De gode råd mod risikoen

En industrilakerer har f.eks. tre gange så stor risiko for at få lungekræft som en gennemsnitsmand i Danmark.

Regeringen skærer
– Vi ved, at røgen fra svejsning og flere af de kemikalier, der bruges inden for industrilakering, kan give kræft. Der er nogle bestemmelser i arbejdsmiljøloven og i EU, men det er ikke noget, der bliver håndhævet særlig hårdt på arbejdspladserne, forklarer arbejdsmiljøkonsulent hos Dansk Metal Jan Toft Rasmussen.

Fremover bliver det endnu sværere for ham at sikre sine medlemmers helbred. Regeringen har nemlig skåret kraftigt på arbejdet med at forbedre arbejdsmiljøet.

I 2010 blev årsbudgettet hos Branchearbejdsmiljørådene skåret fra 100 millioner kroner til det halve.

– For vores industri betyder det, at de ti millioner kroner, vi normalt havde til rådgivning, er skåret ned til fem millioner kroner. Det betyder, at vi her i år har taget vores indsats op til revision, siger Jan Toft Rasmussen.

Flere besparelser
Sparekniven stopper ikke her.

Hos Forebyggelsesfonden har virksomheder selv mulighed for at søge økonomisk støtte til at forbedre deres arbejdsmiljø, men under forhandlingerne om 2020-planen besluttede man, at fondens årsbudget skal skæres med 300 millioner kroner de kommende to år.

Det vækker harme hos en anden af topscorerne på Kræftens Bekæmpelses lungekræftliste.

– Vi skal sætte ind med forebyggelse frem for at komme med helbredelse bagefter. Derfor er det fuldkommet tosset at skære på Forebyggelsesfonden og på Branchearbejdsmiljørådene, mener Johnny Skovengaard, der er næstformand i 3F, som bl.a. repræsenterer ansatte på grillbarer og restauranter.

Her er det stegeos og manglende udsugning samt rygning, der forårsager lungekræft hos de ansatte.
Læs: En stor Børge uden stegeos

Kræftbakterie i dyr
Hos fødevareindustrien kan besparelserne betyde, at det bliver sværere at finde ud af, hvorfor der er en klar overrepræsentation af lungekræftpatienter blandt slagtere, tarmrensere og fiskehandlere.

– Man har mistanke om, at en bakterie eller virus i dyrene har skylden, men det er ikke dokumenteret, siger Johnni Hansen.

Derfor vækker besparelserne vrede hos Fødevareforbundets arbejdsmiljøkonsulent, Tommy Jensen.

– Normalt kan vi sætte en masse projekter i gang på de forskellige virksomheder, men det er der ikke midler til mere, og nu kører virksomhederne lige på kanten af, hvad der er lovligt, siger han.

Giv os tips om kræft på arbejdspladsen
Har du erfaringer med kræft, som skyldes forhold på din arbejdsplads? Kender du helt andre brancher, hvor risikoen ser ud til at være stor?

Send os et sms-tip på 1224 - det koster almindelig sms-takst. Du kan også sende en mail til 1224@eb.dk

Lungekræft

Omkring 4000 danskere får konstateret lungekræft hvert år.
I 2009 udgjorde lungekræft 13 procent af kræftdiagnoserne blandt mænd og 11,4 procent hos kvinder.
Kun prostatakræft hos mænd og brystkræft blandt kvinder forekommer oftere.
30 procent af mandlige lungekræftpatienter er i live et år efter, at diagnosen er stillet. For kvinder er tallet 34 procent.
Overlevelsesprocenterne er faldet til henholdsvis ni og 11 efter fem år.
Rygning er stadig den hyppigste årsag til lungecancer.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

0 kommentarer
Vis kommentarer