Tandlægen flår os - men vi er ligeglade

Danske tandlæger er dyrere end i sammenlignelige lande, men danskerne er ligeglade, for vi stoler blindt på tandlægen

De danske tandlæger er dyrere end i andre lande, men danskerne stoler på dem. (Foto: Thomas Wilmann)
De danske tandlæger er dyrere end i andre lande, men danskerne stoler på dem. (Foto: Thomas Wilmann)

Danskerne er tilsyneladende så glade for deres tænder, at de med et smil betaler tandlægeregningen uden diskussion. Det er på trods af, at danske tandlæger er dyrere end i andre lande, og at tandlægepatienterne har mulighed for at presse prisen.

Den netop offentliggjorte forbrugerredegørelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen peger på, at tandlægepriserne i for eksempel Sverige er mellem 19 og 91 procent lavere på forskellige behandlinger.

Læs også: Fattige danskere fravælger tandlægen

Vi stoler på tandlægen
Trods de høje priser har danskerne meget stor tillid til tandlægerne. Det såkaldte ForbrugerForholdsIndeks for 2011 viser, at tilliden er på 7,0 ud af 10 på skalaen - hvilket ligger højere end på andre såkaldte tjenestemarkeder.

- Den store tillid kan få forbrugerne til at undlade at undersøge alternativer til den tandlæge, som forbrugeren kender, står der blandt andet i rapporten.

Den seneste undersøgelse fra Forbrugerstyrelsen i 2005 viste, at 78 procent af danskerne hverken havde skiftet tandlæge eller overvejet det - og at 60 procent af forbrugerne havde haft den samme tandlæge i 10 år.

Læs: Vil skjule rædselstandlæger

Svært at gennemskue
En anden årsag til danskernes loyalitet over for tandlægerne kan - ifølge redegørelsen - være, at ydelsen er 'teknisk og kompleks', hvor tandlægen først diagnosticerer og derefter behandler.

- Det er formentlig en medvirkende årsag til, at forbrugerne vurderer tandlægemarkedet som mere uigennemsigtigt og vanskeligt.

Læs også: Flere bakterier på tandbørste end WC-bræt

Redegørelsen henviser desuden til en analyse fra et konsulentbureau, der peger på, at reglerne om, hvem der må eje en tandlægeklinik, er en barriere for konkurrencen.

Reguleringen af ejerskabsforholdene hæmmer mulighederne for at opnå stordriftsfordele og effektiv arbejdsdeling blandt tandlægeklinikker', står der i undersøgelsen.