Mobilen kan give kræft

WHO slår strålings-alarm: Eksperter erkender, at det kan være farligt at tale i mobiltelefon - se hvordan du undgår strålerne

Du udsættes for større strålingsfare, jo længere du snakker i mobilen - især hvis du holder mobilen helt ind til øret. (Foto: Colourbox)
Du udsættes for større strålingsfare, jo længere du snakker i mobilen - især hvis du holder mobilen helt ind til øret. (Foto: Colourbox)
Følg Sundhed

Det kan give kræft at tale i mobiltelefon.

Sådan lød meldingen fra WHO, da verdenssundhedsorganisationen i sidste uge på baggrund af en undersøgelse slog alarm om, at strålingen fra mobiltelefoner kan være skadelig.

Udmeldingen er yderst bemærkelsesværdigt, fordi den kommer på et tidspunkt, hvor forskningsverdenen – især den danske – har droppet at bruge kræfter på at bevise en mulig sammenhæng mellem mobiltelefoner og kræft.

En af de få danske forskere, som har taget strålingsfaren seriøst, er den nu pensionerede forsker, Sianette Kwee. Hun er ikke overrasket over WHO’s konklusion.

– Stråling fra mobiltelefoner ændrer vore cellers egenskaber, og en høj mængde af stråling kan gøre, at kroppens evne til at reparere cellerne bliver nedsat, og det kan bl.a. give kræft, siger Kwee, der står bag en af de få biologiske undersøgelser af strålingsfarer.

Hun forklarer, at forskere i andre lande er langt foran Danmark.

Og hun advarer mod, at store spillere som teleindustrien og sundhedsmyndighederne afviser WHO’s konklusion, da det kan få store helbredsmæssige konsekvenser.

Med livrem og seler
Det er en ekspertgruppe indkaldt af WHO’s kræftforskningsagentur (IARC), der har klassificeret mobiltelefoner som ’muligt kræftfremkaldende’.

Og selv om formuleringen foreløbig er med livrem og seler, har det fået eksperter til at kræve handling.

– Undersøgelsen viser, at der klart er et behov for at få udbredt en eventuel årsagssammenhæng mellem mobilstråling og kræft, siger Jørgen H. Olsen, der er forskningschef og overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

Nye teknologier bekymrer
– Er vi en slags forsøgsrotter lige nu?

– Det kan du godt vælge at sige, men sådan vil jeg ikke udtrykke det. Der har været diskussioner i forhold til mange nye teknologier – blandt andet computerskærme.

– Når nye teknologier kommer på markedet, er der altid en bekymring. Tit viser den sig at være ubegrundet, men nogle gange er den begrundet, som det f.eks. var tilfældet med asbest, siger forskningschefen.

Overdreven brug
Forsøgsrotter eller ej, så er garantien til de mange millioner danskere, der har en mobiltelefon, bestemt ikke entydig fra myndighedernes side.

– Vi gør opmærksom på, at det ikke kan udelukkes, at der er en forøget helbredsrisiko ved overdreven brug af mobiltelefon.

– Men vi fortæller også, at der samtidig er nogle simple måder, man kan udvise forsigtighed på, siger Annemarie Knigge, konstitueret chef for Sunde Rammer under Sundhedsstyrelsen.

Farligst for børn og unge
Et sikkerhedstip, som stort set alle er enige om, er at holde mobiltelefoner væk fra børn.

Sianette Kwee forklarer, at unges hjerner er ikke færdigudviklet, før de er 16-20 år, og derfor kan de tage ekstra skade.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+